Palamós presenta la Biennal d’Art Ezequiel Torroella, un premi que fomenta la creació artística en l’àmbit de les arts visuals i dona impuls al treball de joves creadors

L’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós ha presentat aquest matí (22/02/23) la primera edició de la Biennal d’Art Ezequiel Torroella, que es posa en marxa amb l’objectiu de fomentar la creació artística en l’àmbit de les arts visuals, donar impuls al treball de joves creadors i perpetuar la memòria del pintor palamosí Ezequiel Torroella, mort l’any 1998.

El Premi d’Art Ezequiel Torroella té el propòsit fonamental de promocionar el treball dels artistes joves, permetent-los de treballar en l’entorn de Palamós i de mostrar la seva obra en una exposició individual, així com la publicació d’un Catàleg.

D’altra banda, aquest premi dotat amb 5.000 €, també té per objecte contribuir a la formació dels artistes joves, mitjançant la realització d’una obra amb el guiatge d’un comissariat amb experiència. Amb aquesta acció no només promou la figura dels artistes joves, sinó també el paper dels comissaris d’art contemporani.

Aquest premi compta amb la implicació d’una Comissió Artística que vetllarà per l’excel·lència dels projectes, que està formada per Pepe Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya; Elvira Dyangani Ose, directora del MACBA; Maria Recasens, professora del Grau d’Història de l’Art de la Universitat de Girona; Marta Negre, artista i cap d’estudis del Grau de Belles Arts de la Universitat de Barcelona; Natàlia Chocarro, assessora d’art de presidència de la Fundació Vila-Casas; Marga Viza, directora de l’Àrea de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera; i Ricard Planas, director de “Bonart cultural” i director de la Fundació Lluís Coromina.

La convocatòria té una periodicitat biennal i està dirigida a tots els joves artistes fins a 35 anys residents a l’estat espanyol. Cada edició tindrà un tema de referència, que parteix d’un marc conceptual vinculat a la filosofia de vida i als interessos artístics del pintor palamosí Ezequiel Torroella. Per aquesta primera edició el tema és El paisatge i la recerca del paradís, el paradís trobat en el paisatge. El paisatge real i el paisatge com a creació de l’artista.

Presentació de propostes i 9 projectes candidats
Tots els joves artites interessats a participar en aquesta primera edició, ja poden presentar les seves propostes. Posteriorment la Comissió Artística del premi escollirà els nou candidats resultants, i també els tres comissaris que en faran la mentoria. Amb un termini màxim de mes i mig els/les artistes amb els/les comissaris/es prepararant els projectes.

Un cop finalitzat aquest procés es presentaran els resultats a la comissió Artística, la qual haurà de valorar els nou projectes i determinar el guanyador/a i possibles dos accèssits.

El projecte guanyador es presentarà amb un catàleg i en una exposició, temporal i individual, que acollirà la Capella del Carme.

L’Espai d’Art Ezequiel Torroella, a la Capella del Carme
L’Ajuntament de Palamós va iniciar l’any 2008 el desenvolupament del projecte de rehabilitació de la Capella del Carme, com espai artistic i patrimonial del municipi, inaugurat el mes de març de 2015. La Capella del Carme i, entre altres, acull l’Espai d’Art Ezequiel Torroella on, més enllà de perpetuar la memòria del pintor exposant-hi temporalment les seves obres, vol ser motor per a la promoció de les arts i del patrimoni local, una tasca que aquest pintor palamosí sempre va dur a terme col·laborant amb la població i concretament a través del Cercle Artístic de Palamós.

El llegat pictòric de Torroella
El pintor Ezequiel Torroella i Mató (Palamós, 1921-1998) va centrar la seva obra en el paisatge, les marines, els racons de Palamós i de la Costa Brava. La seva obra és de caràcter figuratiu i d’inspiració impressionista, molt atenta a la intensitat del color, els efectes atmosfèrics i els punts de vista naturalistes.

L’any 2008 un conjunt important de la seva obra va ser donat a l’Ajuntament de Palamós i avui es troba exposat a la Capella del Carme. A través d’aquest fons l’observador descobreix la màgia de jugar amb les formes, el color i la llum per crear atmosferes i recrear sensacions.

Considerat un dels pintors empordanesos més destacats de la seva generació, Ezequiel Torroella va aportar, amb la seva capacitat creativa el present estètic i vital d’un paisatge que, avui, constitueix a través de la seva obra un record del passat. Els seus olis plasmen, a més de retrats o natures mortes, el paisatgisme plenarista, especialment la temàtica de les marines.

Maria Forné Carreras (1924-2012), vídua d’Ezequiel Torroella, va fer donació al municipi de Palamós de 835 obres d’art del seu marit, entre olis, aquarel·les i dibuixos representatives de la producció pictòrica de l’artista palamosí.

A banda la senyora Forné també va fer donació a la vila dels seus béns, mobles, immobles i de capital. Aquesta aportació generosa i altruista va ser agraïda atorgant a la senyora Forné la màxima distinció municipal, com a Filla Adoptiva de la Vila de Palamós, i destinant el llegat econòmic a fer possible la promoció i el foment de les arts plàstiques, especialment per als joves artistes i el gaudi per a tots els ciutadans d’un espai d’art i patrimoni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Patrimoni

Relacionades per entitat