Palamós reivindica l’eliminació de la violència envers les dones amb la programació de diverses activitats

Palamós se suma un any més al “Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones”, que es commemora cada 25 de novembre, amb l’organització de diverses propostes, culturals i reivindicatives, mitjançant les quals seguir sensibilitzant la societat en la lluita contra les actituds masclistes.

Les diverses propostes incloses en el programa s’organitzen de manera conjunta per les àrees d’Igualtat, Joventut, Biblioteca i Cultura de l’Ajuntament de Palamós.

La primera de les activitats previstes tindrà lloc aquest vespre, just abans de l’inici de la sessió del plenari, on el consistori municipal retrà homenatge a les vuit dones que des de l’inici d’aquest any i fins avui, han estat assassinades a Catalunya a mans de les seves parelles o exparelles.

Posteriorment el dijous vinent, 18 de novembre, s’organitzarà una taula rodona sobre “Violència obstètrica”, amb l’objectiu de poder saber com identificar-la i com poder-la prevenir. L’activitat tindrà lloc a partir de les 19:30 h a la sala polivalent de la Biblioteca municipal, i comptarà amb la presència d’especialistes mèdics, representants d’entitats que treballen per sensibilitzar i prevenir aquest tipus de situacions i testimonis directes de violència obstètrica.

25 de novembre, acte central
El dia 25 de novembre s’organitzarà l’acte central de les activitats vinculades a la commemoració del “Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones”. A les 12 h del migdia i davant l’edifici de l’Ajuntament de Palamós tindrà lloc la lectura d’un manifest, seguida d’una ofrena floral i un minut de silenci en homenatge a les víctimes.

En aquest acte hi seran presents els membres del consistori municipal i de manera especial alumnes de diverses escoles d’educació secundària de Palamós.

Per al divendres 26 de novembre s’han programat dos actes de referència. Per un costat a les 17:30 h, l’espai municipal polivalent de les galeries Carme acollirà la presentació del llibre “Calladeta, no ets més guapa”, de Núria Prieto.

Aquest treball mostra, a través del relat en primera persona, deu històries reals i properes. Les protagonistes són dones de menys de 30 anys (excepte dos casos) que han patit violència de gènere. Aquests relats posen l’èmfasi en les primeres alarmes d’una relació de maltractament. Però també en la importància de demanar ajuda i eludir el paternalisme, que tan poc ajuda en aquestes situacions.

La presentació del llibre comptarà amb la participació d’una de les protagonistes d’un dels relats, que explicarà la seva experiència. Les persones interessades a poder assistir a aquest acte, cal que reservin localitat a: espai.jove@palamos.cat

El mateix divendres dia 26, però a les 20:30 h, es durà a terme la representació al Teatre La Gorga de l’espectacle de dansa “Silver Ballad”, de la companyia La Súbita. Es tracta d’una coreografia que vol retre un homenatge a través d’un viatge poètic, pels cossos que ens habiten, les dones que ens inspiren i les ballarines que deixen rastre en la societat. Entrades a: www.lagorga.cat

Finalment la programació d’activitats a voltant del “Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones” es tancaran el dilluns 29 de novembre amb la realització d’un taller d’autoprotecció per a dones que es realitzarà de 9:30 a 12 h, al Punt Jove (galeries Carme). Aquest taller és gratuït i serà impartit per un equip especialitzat del cos de Mossos i Mosses d’Esquadra. Les places son limitades i cal fer les inscripcions a: igualtat@palamos.cat

Cal destacar que durant aquests dies la Biblioteca municipal “Lluís Barceló i Bou” presenta una mostra bibliogràfica amb la temàtica de la violència masclista com a protagonista.

Servei d’Assessorament Legal per a Dones del Municipi
L’Ajuntament de Palamós compta un Servei d’Assessorament Legal per a Dones del Municipi, mitjançant el qual poder oferir a totes les dones de Palamós que ho requereixin, atenció especialitzada en àmbits relacionats amb assessorament legal sobre violències masclistes, dret de família (separacions, divorcis, guardes i custòdia, pensions d’aliments) i informació per la sol•licitud de justícia gratuïta.

Aquest servei compta amb una atenció especialitzada, gratuïta i confidencial, esdevenint un punt de referència per a totes les dones de Palamós que necessitin aquest tipus de suport mitjançant el qual es pugui abordar aquestes situacions de manera integral.

Les persones interessades a poder fer algun consulta o bé demanar més informació sobre el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, poden sol•licitar cita prèvia a l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Palamós, a través del telèfon 972 31 31 82, o bé per correu electrònic a igualtat@palamos.cat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp