Palamós rep una subvenció de 150.000 euros per a l’execució de nous trams de carrils bici urbans, pacificant la circulació i afavorint la mobilitat sostenible

Els Serveis Tècnics de l’Ajuntament de Palamós han elaborat un avantprojecte per a la realització de nous carrils bici urbans al municipi, que permetin la còmoda connexió amb bicicleta, del passeig del Mar amb Sant Joan i la via Verda.

La proposta dels nous trams de carril bici ha rebut una aportació econòmica de 150.000 euros del Servei Català de Trànsit, una subvenció que sumada als fons municipals necessaris, d’uns 100.000 euros, permetrà la realització d’aquest projecte, que es vol executar l’any vinent i mitjançant el qual se segueix fomentant al municipi la pacificació de la circulació i l’afavoriment de la mobilitat sostenible.

L’avantprojecte preveu dos nous trams. Un que recorrerà el carrer de Nàpols i que connectarà amb el passeig del Mar. Aquesta nova secció donarà continuïtat a la que, provinent de la via Verda, i des del Pont de Ferro, ja passa per la part inicial del carrer de Nàpols, però que ara finalitza coincidint amb l’avinguda de Catalunya.

El seu traçat tindrà cotinuïtat fins al passeig per la banda dreta del carrer de Nàpols (sentit platja) passant per davant de l’Institut de Palamós. Coincidint amb el tram que aquest carrer té entre l’avinguda del President Macià i el passeig del Mar, el carril bici passarà per una secció de plataforma única, en un àmbit que prioritzarà el pas de vianants i bicis, tal com preveu el projecte urbanístic de reforma integral d’aquest sector que s’executarà l’any vinent.

L’altre tram inclòs en aquest avantprojecte surt del passeig del Mar i pren el carrer de l’Avió. En el seu sector inicial, entre l’avinguda del President Macià i el passeig del Mar, es crearà un carrer amb circulació compartida, de manera que les bicicletes que vagin amb el mateix senitit que els cotxes comparteixen espai, mentre les bicis que van en sentit contrari, tenen un carril específic d’1 metre d’amplada.

En finaltizar el carrer de l’Avió, el carril bici passa per la plaça dels Països Catalans fins arribar al carrer d’Enric Vincke, on es farà un traçat amb paviment diferenciat a la vorera, fins arribar a la cruïlla amb el carrer dels Rentadors.

En aquest punt, el carril tindrà dues branques. La primera, ja s’ha inclòs dins les obres d’urbanització d’allargament del carrer d’Enric Vincke i, passant per davant de la futura estació d’autobusos, connecta, mitjançant el carrer Riera, amb el carrer d’Àngel Guimerà, a Sant Joan.

La segona branca també arribarà fins al carrer d’Àngel Guimerà, però en aquest cas passant pel carrer dels Rentadors i l’avinguda de la Llibertat. En aquest punt, i coincidint amb la futura obertura del nou tram del carrer d’Enric Vincke, l’avinguda de la Llibertat es convertirà en un carrer pacificat, amb un sol sentit de circulació, per la qual cosa una part de la calçada es convertirà en carril bici, sense eliminar places d’aparcament.

El nou projecte de carrils bici urbans també inclourà un punt de recàrrega de bicicletes elèctriques que s’ubicarà a la plaça dels Països Catalans.

Amb aquesta actuació es vol reduir els sorolls i la contaminació, creant un eix pacificat de comunicació entre els nuclis de Palamós i Sant Joan, i entre aquests i la via Verda. L’objectiu de l’Ajuntament de Palamós és el de poder continuar creixent progressivament, amb el nombre de trams urbans de carril bici a Palamós.

El traçat actual
En l’actualitat Palamós ja compta amb un traçat de carril bici urbà en paral·lel a la ronda de l’Est, i que des de la carretera de La Fosca connecta amb la via Verda, així com el tram de carril ubicat en el passeig del Mar.

L’any 2016 Palamós també va estrenar l’itinerari per a bicicletes que passa pel perímetre del municipi i que uneix el Pont de Ferro amb la via Verda a Sant Joan. Es tracta d’un carril bici amb una longitud total de 2.151 metres, amb un traçat que segueix en paral·lel la riera Aubi en el seu tram més urbà.

El recorregut d’aquest vial s’inicia coincidint amb l’enllaç amb la via Verda que passa per la zona de la Rutlla Alta, a Sant Joan, i que pel Pla de Torre Mirona prové de l’àmbit de Castell, Mont-ras i Palafrugell.

Des d’aquest punt, la zona industrial de Sant Joan, el carril bici segueix pel carrer de Rafel Savalls que, mitjançant un pas habilitat sota el pont d’accés de la C-31 al municipi, arriba a la vorera del carrer d’Arnau Sa Bruguera, seguint posteriorment amb un tram de superfície de sauló que passa entre la riera Aubi i la carretera C-31 fins a arribar al Pont de Ferro, on travessa el tram de la carretera C-256 per enllaçar amb la zona de Mas Gorgoll.

Posteriorment, segueix en paral·lel a la carretera C-256 fins a arribar davant la piscina coberta mancomunada, límit del terme municipal de Palamós, on ja connecta amb la via Verda de Calonge-Sant Antoni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Urbanisme i Via Pública

21/06/2024

Relacionades per entitat