Palamós se suma a la campanya de sensibilització i conscienciació social #CatalunyadeBlau, amb motiu del Dia Mundial de la Fibromiàlgia

Aquesta setmana Palamós fa protagonista la campanya de sensibilització i conscienciació social #CatalunyadeBlau, que impulsa l’Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central, i que vol ser un gest de solidaritat amb les persones afectades de fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica i altres síndromes de sensibilització central (sensibilitat química múltiple i electrohipersensibilitat).

L’acte central d’aquesta campanya va tenir lloc dimecres passat 12 de maig amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica, i d’altres Síndromes de Sensibilització Central (SQM i EHS), on molts municipis d’arreu varen il•luminar de color blau edificis representatius, en un gest de suport, a fi de donar visibilitat a aquestes malalties, en una tasca de conscienciació i sensibilització social, i fent costat a les persones afectades.

Aquest dia la façana de l’Ajuntament de Palamós es va il•luminar de color blau. L’acte d’encesa d’aquesta il•luminació va comptar amb la presència de les representants a Palamós de l’Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central.

Actualment, tant la fibromiàlgia com la síndrome de fatiga crònica s’inclouen dins les Síndromes de Sensibilització Central, concepte relativament recent que engloba altres processos com la sensibilitat química múltiple i l’electrohipersensibilitat, i també la síndrome de cames inquietes, la síndrome de colon irritable, etc., moltes d’elles relacionades entre si però amb la seva codificació i les seves característiques pròpies.

Aquestes són malalties que afecten diferents sistemes del cos i provoquen, entre d’altres símptomes, una sensibilitat accentuada davant factors ambientals. Es tracta de malalties d’evolució irregular, fet que pot provocar que a vegades la persona pugui mantenir el dia a dia amb normalitat i que en altres ocasions el dolor, el cansament o la hipersensibilitat es torni incapacitat i impedeixi fer vida normal.

Els símptomes no són visibles, però l’impacte en la vida de les persones que les pateixen és devastador. Veuen minvada la seva qualitat de vida i sovint pateixen incomprensió en l’entorn familiar, social, escolar, laboral i sanitari.

En els casos més extrems, les persones afectades es veuen obligades a quedar-se a casa. Es tracta de malalties emergents que afecten cada vegada més població, i també més jove.

Millorant-ne la prevenció o evitant la utilització d’agents tòxics i contaminants i l’exposició a camps electromagnètics nocius, beneficiarem la salut de les persones afectades i de tota la ciutadania.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp