Quim Casellas presentarà divendres “La cuina de la gent de mar de la Costa Brava”, el llibre de receptes de l’Espai del Peix

El proper divendres 22 d’abril a les 19.30 h, a l’Espai del Peix, tindrà lloc l’acte de presentació del nou llibre editat pel Museu de la Pesca “La cuina de la gent de mar de la Costa Brava. Receptes de l’Espai del Peix”.

Es tracta d’un treball on es recull una vintena de receptes culinàries de caràcter mariner, proposades per una selecció d’homes i dones integrants de la comunitat marinera del territori, elaborades amb peix de baix preu de la llotja de Palamós. Les receptes són acompanyades amb textos de Gerard Prohias i amb les fotografies de Jordi Geli.

Presentació a càrrec del prestigiós xef Quim Casellas
La presentació de divendres d’aquest llibre, editat pel Museu de la Pesca, anirà a càrrec del prestigiós xef del restaurant Casamar, Quim Casellas, estrella Michelin i amb una reconeguda sensibilitat per la cuina propera i arrelada.

El projecte d’edició neix d’un llarg treball de documentació de la cultura marítima, en el que hi ha participat el propi museu amb la Càtedra d’Estudis Marítims i Documare en nombrosos projectes de recerca. Aquest esforç ha permès recuperar, conservar i difondre la memòria de la gent de mar a partir de l’enregistrament del seu testimoni.

El llibre vol posar de relleu el valor gastronòmic de peixos econòmics i abundants a la subhasta de la llotja de Palamós, protagonistes habituals de les activitats de l’Espai del Peix: de la sardina al sorell, passant pel pop o la canana, sense oblidar el congre o els gatets.

No es tracta, però, d’un receptari a l’ús. Gràcies als textos que ha elaborat el palamosí Gerard Prohias el llibre esdevé una apologia del patrimoni gastronòmic del territori, herència de la tradició marinera empeltada amb aportacions de tot el litoral.

Receptes senzilles i reconegudes
El llibre inclou propostes com unes sardines escabetxades, cananes a la brutesca, suquet de verat a l’estil de Sa Riera, pop blanc amb ceba, el peix al caldo típic de barca, un pop roquer regat amb allioli negat, un romesquet de gatets o uns fideus amb anxoves, entre altres. Receptes senzilles i reconegudes que formen part de l’ADN de la gent de mar i que configuren una cuina fascinant, rica, diversa, nutritiva i econòmica.

Els peixos i les receptes comparteixen protagonisme amb la vintena dels cuiners i cuineres participants, persones en actiu, retirades, o que ens han deixat recentment. El text, doncs, dibuixa trajectòries vitals pintades amb els colors de les picades, dels romescos, dels sofregits, de les patates esqueixades, de les balandres i dels brous fets amb peix de roca, blanc i blau.

“La cuina de la gent de mar de la Costa Brava. Receptes de l’Espai del Peix” es podrà adquirir per 13 € als punts de distribució i llocs de venda habituals, així com a la llibreria del Museu de la Pesca.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat