Retorn del Canó de Palamós al seu emplaçament tradicional un cop finalitzades les tasques de construcció de la nova curenya

Aquest matí (29/02/16) s’ha procedit al retorn al seu emplaçament habitual, del reconegut “canó de Palamós”, que des del passat mes de desembre es trovaba en fase de rehabilitació i millora, concretament amb la construcció d’una nova curenya del canó, la base de fusta que suporta aquesta peça d’artilleria i que es trovaba en un estat molt precari a causa de la degradació de la fusta exposada a la intempèrie.

Nova curenya
A finals del passat mes de desembre l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós va coordinar les tasques de retirada de la peça. El canó es va ubicar en uns magatzems municipals, mentre que la curenya es va traslladar a una fusteria local on es va replicar amb la fusta idònia per a suportar el pes del canó i la climatologia. El cost d’aquesta operació ha estat d’uns 3.000 €.

Un cop enllestida aquesta feina, avui el canó ha retornat al seu emplaçament habitual, que es troba situat precisament a l’accés des de la Planassa al barri vell de la vila, concretament en el carrer que li dóna nom, del Canó.

L’Àrea municipal de Patrimoni preveu realitzar i de manera progressiva aquesta mateixa operació de restauració a les curenyes dels dos canons restants, també de la mateixa època, ubicats al passeig del Mar.

El canó de Palamós
El conegut canó, immortalitzat amb la famosa havanera del mestre José Luis Ortega Monasterio i que es recorda amb una placa ubicada al mateix carrer del Canó, és una peça d’artilleria del segle XVIII que pot correspondre a un gran vaixell o bé a una peça de vigilància de costa.

És probable que formés part de les defenses de Palamós i que en la Guerra del Francès fos llençat a mar per tal d’inutilitzar-lo.

Es tracta d’un canó de 3,10 metres de llarg, 55 centímetres de diàmetre a la culata i prop de dues tones. És del tipus “de 24”, segons les marques estampades i que avui ja no es llegeixen, això vol dir que llançava boles de ferro de 24 lliures de pes.

Aquest canó fou descobert el 1957 per membres del Centre de Recuperació i d’Investigacions Submarines-CRIS, entre els que hi figuraven l’Eduard Admetlla i el palamosí Robert Díaz. Va ser el primer d’uns quants més que es localitzaren a la zona de la Llosa.

El canó de Palamós va quedar ubicat en el seu emplaçament tradicional l’any 1963 un cop va ser cedit oficialment al municipi per l’Estat Major del Departament Marítim de Cartagena.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat