Retorn d’un dels canons del segle XVIII ubicat al passeig del Mar de Palamós un cop finalitzada la substitució de la curenya

Ahir dimecres 1 de juny es va procedir al retorn al seu emplaçament habitual, d’un dels dos canons del segle XVIII que es troben ubicats al passeig del Mar de Palamós.

Es tracta del que hi ha situat en la glorieta més propera al centre de la vila i que des del passat mes d’abril es trobava en fase de rehabilitació i millora, concretament amb la construcció d’una nova curenya del canó, la base de fusta que suporta aquesta peça d’artilleria i que es trobava en un estat molt precari a causa de la degradació de la fusta exposada a la intempèrie.

L’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós va coordinar les tasques de retirada de la peça. El canó es va ubicar en uns magatzems municipals, mentre que la curenya es va traslladar a una fusteria local on es va replicar amb la fusta idònia per a suportar el pes del canó i la climatologia. El cost d’aquesta operació ha estat d’uns 3.000 €.

Un cop enllestida aquesta feina, el canó s’ha retornat al seu emplaçament habitual del passeig del Mar.

Rehabilitació dels tres canons
Aquesta millora del canó segueix a la que es va realitzar a principis d’any amb la peça d’artilleria de característiques similars que hi ha al barri vell.

Ara un cop finalitzada la restauració d’aquest segon canó, seguirà posteriorment amb el tercer i darrer que també es troba emplaçat en una glorieta del passeig del Mar.

Els tres canons són peces d’artilleria de divers calibre del segle XVIII que poden correspondre a un gran vaixell o bé a una peça de vigilància de costa. En el cas del canó que ara s’ha canviat la seva curenya les seves característiques són: 2,50 metres de llarg, 117 centímetres de circumferència a la culata i prop de dues tones de pes.

Es tracta d’un canó del tipus “de 8 lliures llarg”, segons les marques estampades i que avui ja no es llegeixen, això vol dir que llançaven boles de ferro de 8 lliures de pes.

Aquests i altres canons similars van ser recuperats el 1967 per l’Armada Espanyola a la zona de la Llosa, situada davant la bocana del port de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp