Sant Joan recordarà aquest cap de setmana i dins els actes de Festa Major, el 75è aniversari de la seva annexió a Palamós

La Festa Major de Sant Joan tindrà lloc del proper divendres 4 al diumenge 6 d’agost, i enguany dedicarà bona part de la seva programació d’activitats a recordar el 75è aniversari de la seva annexió a Palamós.

Amb aquest objectiu s’ha previst per dissabte 5 d’agost la inauguració d’una exposició i la realització d’un col•loqui que donaran a conèixer al públic referents històrics d’aquesta agregació, així com els valors patrimonials, culturals i paisatgístics de Sant Joan i de Palamós, aportant el coneixement del propi territori a la ciutadania.

Dissabte a partir de les 18 h es durà a terme la inauguració de l’exposició Dos pobles, un municipi, una instal•lació ubicada a la plaça de Mossèn Gumersind que vol fer una pinzellada als elements que les poblacions de Sant Joan i Palamós han aportat a la configuració del municipi actual.

Exposició Dos pobles, un municipi i col•loqui
Els continguts de l’exposició es desenvolupen a través de deu plafons que repassen des de la introducció -on es recull un mapa del tot l’actual terme de Palamós amb distinció dels límits dels antics municipis que el componen- els àmbits temàtics del treball, l’educació, el patrimoni i la vida social en les dues antigues poblacions. A més, conté un darrer plafó amb tres documents, conservats al Servei d’Arxiu Municipal de Palamós, que són claus per comprendre l’itinerari de Sant Joan com a municipi fins al 1942.

Es tracta d’una mostra pensada per ser vista al carrer i amb diversos nivells de lectura. Cada plafó inclou un text introductori breu, referències a la dècada del 1940, extretes de les fonts primàries dels fons dels ajuntaments de Sant Joan i de Palamós, una cronologia i una combinació de fotografies antigues i contemporànies.

Dos pobles, un municipi es podrà veure a Sant Joan durant l’agost i el setembre i, posteriorment, els mesos d’octubre i novembre es traslladarà al passeig del Mar de Palamós. Aquesta mostra ha estat realitzada per l’Ajuntament de Palamós, a través del Servei d’Arxiu Municipal, amb la col•laboració de la Diputació de Girona.

Després de la inauguració de l’exposició, a les 18.30 h i al local municipal polivalent de la plaça de Mn. Gumersind Vilagran, l’Ajuntament de Palamós i l’Associació de Veïns de Sant Joan organitzaran un col•loqui que comptarà amb la participació de Manel Mesquita, periodista i bon coneixedor de processos d’annexions municipals; Rosa Maria Medir, professora de la Universitat de Girona; i Francesc Matés, president de l’Associació de Veïns de Sant Joan.

Els masos de Vila-romà
A aquests actes culturals que inclou enguany la Festa Major de Sant Joan cal sumar-hi també el que tindrà lloc divendres 4 d’agost, a les 20 h, al local municipal polivalent de la plaça de Mn. Gumersind Vilagran, amb la inauguració de l’exposició permanent de maquetes de masos elaborades per Antoni Romero, veí de Sant Joan i exdirector de l’escola Vila-romà.

Es tracta de 15 maquetes realitzades en fullola que de manera fidedigna reprodueixen antics masos del terme de Sant Joan i Vila-romà, recordant societats passades, el seu origen, la seva ocupació, l’urbanisme del seu territori, i el passat agrícola que es desenvolupava en aquests antics masos o masies, que a poc a poc han anat desapareixent.

En el mateix acte es presentarà també el vinil al•legòric a Sant Joan amb fotografies antigues del seu terme, i que a partir d’ara decorarà la sala polivalent de la plaça de Mn. Gumersind Vilagran.

Els actes festius i lúdics
La resta de la programació de la Festa Major de Sant Joan inclou diversos actes festius i lúdics com el tradicional sopar popular amb sorteig de premis que tindrà lloc dissabte 5 d’agost, a les 21 h, a la plaça de Mn. Gumersind Vilagran, i al qual li seguirà el concert amb Miquel del Roig i ball amb el grup Genion’s.

El dia següent, diumenge 6, es durà a terme durant tot al matí i també a la plaça Mn. Gumersind la 2a trobada de vehicles clàssics amb més d’un centenar de cotxes i motos. I a la tarda a partir de les 17 h, el Campionat Mundial de Bottle Flip, a les 18.30 h festa de l’escuma i, que es tancarà la festa a partir de les 20 h i a la plaça de Sant Joan amb una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Baix Empordà.

75 anys de l’agregació de Sant Joan a Palamós
Aquest any 2017 es compleixen doncs 75 anys de l’agregació de Sant Joan a Palamós. L’any 1940 l’Ajuntament de Palamós iniciava un expedient d’agregació de Sant Joan al seu municipi. Dos anys més tard, el 1942, per ordre del Ministerio de la Gobernación de 31 de març, les dues poblacions veïnes de Sant Joan i Palamós es fusionaven en un sol municipi, amb la denominació i capitalitat de Palamós.

Amb tot, la vinculació territorial entre les dues poblacions venia de lluny, atès que des del s.XIII i fins a finals del s.XVIII Palamós, Vila-romà i Vall-llobrega havien format part d’un únic territori i jurisdicció “la batllia de Palamós”. Tot i això, el nucli de Sant Joan, també identificat antigament com a lloc de Santa Eugènia de Vila-romà, sempre havia mantingut un caràcter propi que es posà en evidència a partir de 1799 quan esdevingué un municipi amb dret a governar-se a si mateix.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat