S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2012-2013

El passat divendres 19 d’abril, l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós va duu a terme l’acte de lliurament del Premi de Recerca Vila de Palamós 2012-2013, tancant d’aquesta manera la tretzena convocatòria d’aquest premi, que des de l’any 2000 organitza el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós.

Aquest acte, que va tenir lloc a les 19 h a la sala polivalent de la biblioteca municipal “Lluís Barceló i Bou”, va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Palamós, M. Teresa Ferrés, del representant de l’antiga Cooperativa La Equitativa, Josep Buxeda; i de la regidora de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós, Gràcia Artigas.

Un any més cal destacar l’èxit de la convocatòria del Premi de Recerca Vila de Palamós, tant per la quantitat com per la qualitat dels treballs presentats. Els estudiants que s’han presentat a la convocatòria d’enguany provenen dels dos centres de secundària de Palamós, l’Institut de Palamós i l’Escola Vedruna i de l’Institut Frederic Martí Carreras de Palafrugell.

En total han estat set els treballs candidats amb temàtiques que van des de la localització i l’estudi de la mineria al municipi, passant pel coneixement de l’embarcació Boreas, ara un derelicte situat a 30 metres de profunditat al sector de “La Llosa” de Palamós; l’anàlisi de les xarxes socials a partir de la campanya Sos Richi.

En la resta de treballs s’analitza l’entorn de la sostenibilitat de la pesca d’arrossegament a partir de l’estudi de les portes de les embarcacions, es fa una aproximació al naixement i l’evolució de l’escola Vila-romà, s’aprofundeix en una guia turística de Palamós, i finalment s’estudien els organismes que es troben als plàstics abocats al mar i als caladors de Palamós.

Treball guanyador de l’edició d’enguany
Dels treballs candidats el jurat va escollir el titulat Benvinguts a Palamós. Memòria de la guia turística de Palamós l’autora del qual és Raquel Hidalgo Freixa, estudiant de l’Escola Vedruna de Palamós. Aquest treball el jurat el valorà com una eina molt interessant de coneixement i de promoció. Una bona proposta de divulgació del municipi de Palamós amb un treball pulcre de disseny i de fotografia que a més ha fet una notable recopilació de dades i les presenta de manera suggerent.

El jurat en destacà, especialment, el fet de presentar el procés de creació que requereix l’edició d’una guia turística, el treball de camp en el territori, l’esforç en la recollida, la sistematització i el tractament de les dades així com la seva manipulació a través d’aplicacions específiques, i la cura i pulcritud en la plasmació de la informació així com el resultat obtingut amb un disseny atractiu.

Col•lecció de quaderns del premi
En el mateix acte es farà la presentació de la publicació, del resum del treball guanyador de l’edició anterior: Impacte socioeconòmic de la crisi a Palamós, 2005-2010 de Marta Sarret Comes.

Aquesta publicació és el número 6 de la col•lecció de treballs guanyadors del Premi de Recerca Vila de Palamós. A banda de l’edició en paper el quadern també es podrà consultar i descarregar al web de l’Ajuntament de Palamós, al punt d’interès del Servei d’Arxiu Municipal, juntament amb els quaderns dels anys anteriors.

Un premi que incentiva l’estudi de l’àmbit local
El Premi de Recerca Vila de Palamós és un projecte de foment de la recerca de la realitat present i històrica de Palamós, que juntament amb la beca Cooperativa La Equitativa recorden el compromís de l’Ajuntament de Palamós amb l’antiga entitat cooperativa d’impulsar i promocionar el coneixement de Palamós.

L’objectiu de la convocatòria d’aquest Premi de Recerca és incentivar l’estudi sobre l’àmbit local i els agents naturals i socials que hi interactuen, adreçant la iniciativa als joves estudiants de batxillerat que ja realitzen un treball de recerca en el marc del pla actual d’estudis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat