S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2015-2016

El passat dissabte 23 d’abril, Diada de Sant Jordi, l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós va realitzar l’acte de lliurament del Premi de Recerca Vila de Palamós 2015-2016, tancant d’aquesta manera una nova convocatòria d’aquest premi, que des de l’any 2000 organitza el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós.

Aquest acte, que va tenir lloc a les 19 h a la Sala Noble de l’Ajuntament de Palamós, va comptar amb la presència de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, del representant de l’antiga Cooperativa La Equitativa, Josep Buxeda; i dels regidors de Cultura i Patrimoni, Francesc Subirats; i d’Ensenyament, Natàlia Casellas.

El premi per al treball Obrir la porta a l’inconscient
El treball guanyador ha estat per al titulat Obrir la porta a l’inconscient l’autora del qual és Lorena Vilches Robledillo, estudiant de l’Institut de Palamós.

El jurat del Premi va destacar l’originalitat d’aquest estudi. Hi veu un treball innovador, crític, propositiu i valent. Un estudi que també sobresurt pel tractament que fa de les fonts, per com fa les referències al llarg del text i per una molt bona redacció, i que es complementa amb un interessant audiovisual. Un treball molt ben desenvolupat, metodològicament bo; que aporta un retrat molt interessant de part del món dels artistes palamosins i del que per aquests suposa la creativitat en el seu dia a dia.

La mateixa autora va presentar al públic assistent a l’acte de dissabte els resultats d’aquest treball.

Els treballs candidats
Dels sis treballs presentats enguany al premi tres provenen de l’Institut de Palamós, dos de l’escola Vedruna de Palamós, i un de l’Institut Josep Pla de Barcelona.

Les temàtiques tractades en aquesta edició van des de la descripció cronològica de la Guerra Civil Espanyola amb un intens treball de camp a partir de les nombroses entrevistes, passant per l’estudi que analitza el malbaratament dels productes alimentaris i la gestió que en fan d’aquest recurs les entitats socials i solidàries locals.

Cal destacar també el treball que fa una interessant aportació de testimonis de persones de Palamós que han viscut l’emigració, el que proposa un exercici pràctic i entenedor entorn del turisme a la vila i, per últim, l’estudi que esdevé eina excel•lent de coneixement i de promoció del tir olímpic.

Publicació del treball guanyador de l’edició anterior
En el mateix acte de dissabte es va fer la presentació de la publicació del treball guanyador del Premi de Recerca de l’edició anterior, concretament el titulat Història de la mineria a Sant Joan de Palamós, de Marcel Bofill Sureda.

Aquesta publicació recull fins a 28 explotacions mineres ubicades a Sant Joan. Una de les contribucions més destacades a nivell local és el detall de la indicació de les mines sobre el terreny, un total de quatre, la mina Vera, la mina Trinchera, la Mina Francisco i la mina Josefina així com l’habilitat de localitzar els minerals dins el municipi.

Una iniciativa que incentiva l’estudi de l’àmbit local
El Premi de Recerca Vila de Palamós és un projecte de foment de la recerca de la realitat present i històrica de Palamós, que juntament amb la beca Cooperativa La Equitativa recorden el compromís de l’Ajuntament de Palamós amb l’antiga entitat cooperativa d’impulsar i promocionar el coneixement de Palamós.

L’objectiu de la convocatòria d’aquest Premi de Recerca és incentivar l’estudi sobre l’àmbit local i els agents naturals i socials que hi interactuen, adreçant la iniciativa als joves estudiants de batxillerat que ja realitzen un treball de recerca en el marc del pla actual d’estudis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat