S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2020-2021

El passat divendres 23 d’abril, i com ja és habitual durant la Diada de Sant Jordi, l’Àrea de Patrimoni Local i Arxiu de l’Ajuntament de Palamós va realitzar l’acte de lliurament del Premi de Recerca Vila de Palamós 2020-2021, tancant d’aquesta manera una nova convocatòria d’aquest premi, que s’atorga des de l’any 2000 i que és organitzat pel Servei d’Arxiu Municipal de Palamós.

Aquest acte, que va tenir lloc a les 18 h a la sala d’actes de l’equipament municipal de les galeries Carme, va ser presidit per l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, acompanyat per la regidora de Patrimoni Local i Arxiu, Maria Puig.

Enguany el jurat ha valorat un total de quatre treballs presentats a aquesta convocatòria del Premi, elaborats per estudiants de Palamós que cursen el batxillerat a l’Institut de Palamós i a l’Escola Vedruna de Palamós.

Josep Saurina, autor del treball guanyador
El treball guanyador d’aquesta edició és el titulat: “Comportament dels organismes bentònics del fons marí infralitoral de Palamós”, de Josep Saurina del Hoyo, estudiant de l’Institut de Palamós. El document resultant és un estudi comparatiu del comportament dels organismes bentònics mòbils, sobretot els peixos, de la zona infralitoral superior de Palamós. L’estudi s’ha fet en sis punts d’observació de la costa del nucli de Palamós que tenen característiques diferents.

El jurat del premi destaca d’aquest estudi, i de manera unànime, la seva acurada construcció, amb una metodologia ferma i molt transparent. Saurina tracta un tema original amb les dificultats que comporta l’observació del medi natural i que posa en valor un aspecte del litoral del municipi, amb aplicació acurada del mètode científic, amb una terminologia específica però alhora amb una redacció clara i neta. Un treball que desprèn poètica per la seva mirada al fons marí de Palamós, instructiu, interessant i molt curós metodològicament.

Els treballs candidats
Els treballs candidats restants han tractat temàtiques molt diverses que van des de l’estudi dels hàbits de consum dels aliments ecològics i de les seves característiques; passant per l’anàlisi econòmic de l’estructura empresarial del SSIBE; fins a l’estudi de l’atenció a les persones amb necessitats socials, amb l’elaboració d’un mapa dels recursos oferts pels serveis i entitats d’atenció social del nostre municipi.

El premi de Recerca Vila de Palamós està dotat amb una quantia econòmica de 500 euros i també inclou l’edició del treball guanyador que es presentarà, com és habitual, durant la Diada de Sant Jordi de l’any vinent.

Precisament i en el mateix acte de divendres passat, es va presentar l’edició impresa del resum dels treballs guanyadors del Premi de Recerca de la convocatòria passada, 2019-2020. Es tracta concretament de: “I si fem el primer pas? Una mirada al passat per avançar cap al futur”, d’Aina Calafell Bailín; i “Noves companyies. Espècies invasores i vespa asiàtica”, de Marc Aguilera Pagès.

La versió reduïda d’aquests treballs, editats en forma de quadern, concretament el número 12 i número 13 d’aquesta col•lecció, també estan disponibles en suport digital, en línia, al lloc del Servei d’Arxiu Municipal de Palamós: http://www.serveiarxiumunicipalpalamos.cat/premi-de-recerca-vila-de-palamos/resums-dels-treballs/

Una iniciativa que incentiva l’estudi de l’àmbit local
El Premi de Recerca Vila de Palamós és un projecte de foment de la recerca entre els joves de la realitat present i històrica de Palamós, que organitza el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós des de l’any 2000.

Aquest Premi, juntament amb la beca Cooperativa La Equitativa, recorda el compromís de l’Ajuntament de Palamós amb l’antiga entitat cooperativa d’impulsar i promoure el coneixement de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat