S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

El passat divendres 19 d’abril, l’Àrea de Patrimoni i Arxiu de l’Ajuntament de Palamós, va realitzar l’acte de lliurament del Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024, tancant d’aquesta manera una nova convocatòria d’aquest premi, que s’atorga des de l’any 2000 i que és organitzat pel Servei d’Arxiu Municipal de Palamós. Aquest acte, que va tenir lloc a l’equipament patrimonial de la capella del Carme, va ser encapçalat per la regidora de l’Àrea de Patrimoni i Arxiu de l’Ajuntament de Palamós, Maria Puig.

 Enguany el jurat ha valorat un total de set treballs presentats a aquesta convocatòria del Premi, elaborats per estudiants de Palamós que cursen el batxillerat a l’Institut de Palamós i a l’Escola Vedruna de Palamós.

Aquests treballs candidats han tractat temàtiques molt diverses, que han anat des d’un estudi de l’activisme social entre els joves de Palamós; un estudi de l’efecte del coure en les pintures antiincrustants dels vaixells del port de Palamós; un treball sobre la viabilitat de l’explotació de la pesca a Palamós, un sobre l’impacte dels plàstics en una espècie de peix, el lluç, pescat a la llotja de Palamós; o bé un treball sobre els efectes de la insolació en la salut de la pell amb un estudi de cas local. També una anàlisi comparativa de l’atenció sanitària pública i privada a partir de l’estudi de l’Hospital de Palamós i d’altres serveis sanitaris del municipi; fins a un sobre la gestió del canvi climàtic amb anàlisi comparativa de l’impacte de la petjada del carboni entre les poblacions de Victòria, al Canadà, i de Palamós.

Marcel Mata Martínez, autor del treball guanyador

El premi d’aquest any s’ha atorgat al treball Pintures antiincrustants i coure al litoral de Palamós, de Marcel Mata Martínez, alumne de l’Institut de Palamós. Aquest treball ha estat valorat pel jurat com un estudi molt coherent, curós, clar i pertinent. Ben estructurat, amb bona metodologia, sistemàtic i eficient, centrat en tota classe d’embarcacions amb base als ports, entitats i clubs nàutics de Palamós.

A banda el jurat també destaca que aquest treball guanyador té relació i impacta de ple amb un dels objectius ODS establerts per l’ONU. D’una temàtica original i inèdita. Un treball excel·lent, amb bona execució de la recerca i conclusions amb valor municipal i global.

Presentació de l’edició impresa del Premi 2022-2023, i del projecte guanyador de la 10a edició de la Beca Cooperativa La Equitativa

En el mateix acte, realitzat divendres passat, es va presentar l’edició impresa del treball guanyador del Premi de Recerca de la convocatòria 2022-2023, L’aigua potable a Palamós de Janna Puig Pujadas

A continuació es va fer la presentació de la publicació resultant del projecte guanyador de la 10a edició de la Beca Cooperativa La Equitativa, concretament el titulat com Inventari del patrimoni etnològic immoble del terme de Palamós, de Jaume Badias Mata.

Aquest és un llibre que reuneix en un únic document el context, la descripció i l’inventari dels elements que componen el patrimoni etnològic immoble de l’actual municipi de Palamós. La recerca es nodreix també de la memòria que acompanya aquests  béns, i recull i documenta els testimonis que sustenten i justifiquen l’existència d’aquests elements immobles.

El projecte que es desenvolupà al llarg dels anys 2019, 2020 i 2021, amb un intens treball de camp i que ara veu la llum amb aquesta publicació, permet conèixer l’estat de la qüestió dels elements que constitueixen el patrimoni etnològic immoble de Palamós sovint poc perceptible als ulls.

L’autor del projecte és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural en aquesta mateixa universitat. Té una àmplia experiència en l’àmbit de la gestió del patrimoni cultural, especialment l’etnogràfic, així com en la recerca.

Les publicacions L’aigua potable a Palamós i Inventari del patrimoni etnològic immoble del terme de Palamós, estan disponibles en línea, al lloc web del Servei d’Arxiu Municipal (serveiarxiumunicipalpalamos.cat), i concretament a la secció “Difusió”.

Unes iniciatives que incentiven l’estudi de l’àmbit local

L’Ajuntament de Palamós a través del Servei d’Arxiu Municipal té la voluntat de fomentar el coneixement i la recerca de la realitat present i històrica de Palamós, així com d’ajudar en l’adquisició de tècniques d’estudi i d’anàlisi d’aquesta realitat que ja es dona en el camp de l’ensenyament.

Aquesta voluntat d’incentivar l’interès i la consciència de l’espai propi i del temps es concreta en dos projectes de promoció de la investigació en l’àmbit local: el Premi de Recerca Vila de Palamós, adreçat als estudiants de batxillerat, i la Beca Cooperativa La Equitativa. Ambdós projectes recorden el compromís de l’Ajuntament de Palamós amb l’antiga entitat cooperativa d’impulsar i promoure el coneixement del municipi entre la ciutadania.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat