L’Ajuntament de Palamós, mitjançant l’Àrea de Promoció Econòmica organitza, de l’1 al 31 d’octubre, les segones jornades “Palamós Gastronòmic” les quals permeten conèixer i aprofundir en la gastronomia de la vila des de tots els seus àmbits, apropant el públic a la seva àmplia oferta culinària, degustant els productes autòctons i donant l’oportunitat de cuinar amb els millors professionals dels fogons.
L’organització d’aquestes jornades compta amb la col•laboració del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona (Diputació de Girona), la Cambra de Comerç de Palamós, l’Associació per al Foment Empresarial del Comerç i Turisme de Palamós (FECOTUR), el col•lectiu de restaurants de la vila, l’Associació de Tavernes del Barri Vell, les pastisseries de la vila, el Mercat Municipal, el Museu de la Pesca i l’Espai del Peix; amb el patrocini d’Estrella Damm.
Senderisme i gastronomia, i el “pastís dels Agustins”
La segona edició de les jornades “Palamós Gastronòmic” presenten com a novetat dues propostes ben diferents, que permeten conèixer una part de la gastronomia local de manera lúdica. Per un costat les “Visites guiades de senderisme i gastronomia” i, per l’altra la creació de l’original “pastís dels Agustins”.
En el cas de les rutes guiades i tast es proposen per als dissabtes tres itineraris mitjançant els quals degustar diverses propostes culinàries, al mateix temps que es coneixen de primera mà aspectes històrics, mediambientals, paisatgístics i patrimonials de la vila. El primer dels recorreguts, amb sortida i arribada a La Fosca, visitarà les “Platges de llevant” passant per indrets litorals com el castell de Sant Esteve, la pineda d’en Gori, S’Alguer o la platja de Castell; visitant el poblat Ibèric, la barraca d’en Dalí o cala Estreta. Els participants finalitzaran el recorregut a La Fosca amb un tast de productes tradicionals.
El segon itinerari permetrà visitar l’àmbit de la vall de Bell-lloc, a les Gavarres. Aquest recorregut passarà per llocs com la resclosa de Mas Antoniet, el castell de Vila-romà, el dolmen de Montagut o el santuari de Bell-lloc, finalitzant el recorregut amb un tast al celler de Bell-lloc.
La darrera de les rutes que s’inclouen té com a protagonista el nucli urbà de la vila i principalment el barri vell, on poder fer un recorregut per la seva història i el seu patrimoni. Els orígens de Palamós, el port, la pesca, el comerç, la vida i les festes del municipi seran protagonistes d’aquest itinerari urbà on cada temàtica anirà acompanyada del seu tast relacionat, amb el vi, els salaons, la botifarra dolça, els panellets i les coques, el vermut o la canya, entre altres.
L’altra novetat que presenta enguany el “Palamós Gastronòmic” és la presentació de l’anomenat “pastís dels Agustins” que els pastissers del municipi han creat especialment per aquesta edició i que és elaborat a base d’ametlles, sucre, mantega, ou i farina, uns ingredients bàsics que recorden l’austeritat de la vida monàstica i el plaer de la senzillesa de les coses fetes amb paciència i dedicació. Aquest dolç artesà homenatja els frares Agustins que es van establir a Palamós el segle XVI.
L’Ajuntament de Palamós ha elaborat especialment per aquest producte unes caixes on hi destaca en el seu disseny la marca turística i de ciutat de Palamós, amb l’objectiu que les sis pastisseries de la vila participants, puguin servir el “pastís dels Agustins” als seus clients.
Menú especial i tallers amb els xefs palamosins
Durant tot el mes d’octubre en un total de 15 restaurants de la vila també es podrà gaudir del menú especial “Palamós Gastronòmic” amb les millors propostes culinàries maridades amb la cervesa Estrella Damm Inedit. L’Àrea municipal de Promoció Econòmica ha editat les cartes d’aquest menú gastronòmic on es destaquen els restaurants participants i els plats que ofereixen cadascun d’ells.
Amb el nom de “Avui cuinem amb…” les jornades també oferiran tots els dissabtes diversos tallers de cuina oberts a tots els públics impartits pels xefs dels restaurants de Palamós. Els cuiners de Palamós revelaran alguns secrets dels millors plats dels seus restaurants. Els tallers tindran lloc a l’Espai del Peix donant l’oportunitat per conèixer de prop la cuina de Palamós de la mà dels seus màxims representants.
Concurs de Tapes i Pinxos
El vessant més lúdic de les jornades se centrarà en el Concurs de Tapes i Pinxos “Tapa Estrella”. En aquest cas cada taverna participant (14 en total) proposarà un pinxo i/o tapa original (de creació pròpia) que participarà en el concurs. Aquesta proposta es podrà tastar a cada taverna i el visitant podrà puntuar-la a la plana web del Palamós Gastronòmic.
La participació al concurs tindrà premi per als clients que votin la millor tapa o el millor pinxo, entran en un sorteig de tres sopars que es realitzaran a la taverna creadora del pinxo o tapa que hagi guanyat. Per això i com ja es va realitzar l’any passat, les persones que aportin el seu vot caldrà que segellin la butlleta del concurs que trobaran a la guia que ha editat l’Ajuntament de Palamós mitjançant la qual es poden conèixer totes les tapes i pinxos que concursen i les tavernes on es poden trobar.
Jornada tècnica i tallers
El programa també inclourà l’organització d’una jornada tècnica a l’Espai del Peix dirigida a públic professional amb l’objectiu d’aconseguir un intercanvi d’experiències, amb cuiners de renom, productors i experts.
El programa del “Palamós Gastronòmic” també comptarà amb una visita guiada als cellers de la zona, on es donaran a conèixer les singularitats del vi de la D.O Empordà, complementat amb un taller de tast de vi i degustació de productes de la terra. En l’apartat dels tallers també cal destacar el “Taller de maridatge del Peix”, o bé el “show cooking de cuina marinera amb Damm Inèdit” on cada divendres i dissabtes d’octubre a l’Espai del Peix s’explicaran la varietat d’espècies i les maneres de cuinar-les acompanyades de cervesa Damm.
“Palamós Gastronòmic”
Les activitats previstes dins l’ampli programa del “Palamós Gastronòmic” estan dirigides tant als professionals de la restauració, com al públic en general. Les persones interessades en les seves propostes poden consultar el programa a l’espai web (www.palamosgastronomic.cat), o bé sol•licitar més informació al telèfon 972 600 550.
El “Palamós Gastronòmic” és una proposta sorgida del Consell Econòmic i Social de Palamós, amb l’objectiu de fomentar activitats a la vila que activin l’economia fora de la temporada turística.
Mitjançant aquesta proposta es vol potenciar el vincle existent entre els palamosins i palamosines i la seva gastronomia, entesa no només com una de les activitats econòmiques més importants del municipi sinó com un tret d’identitat de les seves tradicions i patrimoni.