S’inicia la instal•lació de la senyalització al tram del camí de ronda de Palamós que uneix el nucli urbà del municipi amb la platja de Castell

Aquest mes de maig s’ha iniciat el procés d’instal•lació de la senyalització del tram del camí de ronda de Palamós que uneix el nucli urbà del municipi amb la platja de Castell. Aquests treballs formen part de les darreres fases del projecte de restauració i millora d’aquesta secció del camí de ronda, que el passat mes d’abril ja va finalitzar el gruix més important d’obres completant la unió, sense interrupcions, de tot el tram.

La senyalització que ara s’instal•la es compon de tres elements diferenciats, que combinen la fusta i el ferro corten. Per un costat es destaquen les fites que es distribueixen en tot el traçat i que tenen una funció orientativa per als usuaris del camí, indicant la direcció on s’ubiquen els indrets que son referents (Cap Gros, pineda d’En Gori, S’Alguer,…). Aquests elements també inclouen icones on s’indiquen normes d’utilització dels espais, com la prohibició de llençar brossa o de circular en bicicleta, així com l’advertència de la proximitat de zones amb penya-segats.

Un altre dels elements de senyalització que s’instal•len són els tòtems, que amb uns 2,5 metres d’alçada, indiquen llocs emblemàtics que es localitzen en el traçat del camí, com miradors, cales, platges o boscos. Tots aquests elements inclouen els topònims dels indrets on són ubicats.

Tota la informació del traçat
Aquests tòtems es complementen amb uns faristols (elaborats amb ferro corten) en aquells indrets que coincideixen amb alguns dels set punts d’entrada que té aquest tram del camí de ronda, concretament: el parc del Convent dels Agustins, sota ca la Margarida, l’accés al parc de Cap Gros, l’inici del passeig de La Fosca, la zona de Sant Esteve de La Fosca, la pineda d’en Gori i la platja de Castell.

Aquests elements tindran, en la seva part superior, un vinil on s’inclourà una informació de l’espai on està ubicat, amb un plànol del recorregut de camí de ronda i de les distàncies que hi ha, en temps, entre els diversos punts d’interès.

El plànol també inclourà el grau de dificultat, diferenciat en colors, que poden trobar els usuaris en algun dels sectors del traçat.

Aquesta informació vol fer palès que el camí de ronda no passa per trama urbana sinó per espais naturals, i que això comporta que els usuaris que l’utilitzen hi accedeixin conscients de la necessitat d’haver de condicionar el seu ús a les característiques que la natura aplica en cada cas, amb alguns pendents pronunciats o superfícies irregulars que aconsellen la utilització d’un calçat adequat o que requereixen un bon estat físic de la persona que el transita.

A banda d’aquesta informació els faristols també inclouran textos amb els quals s’informarà els usuaris dels valors ambientals, patrimonials o històrics de l’àmbit per on passa el traçat del camí de ronda.

Aquesta senyalització física que ara s’instal•la es complementarà amb una aplicació que permetrà, mitjançant un codi QR, la descàrrega al telèfon mòbil d’informació en relació als valors natural, culturals, històrics i paistagístics del camí de ronda, acompanyada d’imatges antigues, videos amb dron, de realitat ampliada i àudios.

Projecte de restauració i millora del camí de ronda
El passat mes d’abril va concloure el gruix principal del projecte de restauració i millora del camí de ronda de Palamós, unint sense interrupcions, el nucli urbà del municipi amb la platja de Castell, fent el recorregut, més accessible, més còmode i atractiu, millorant la sostenibilitat i mobilitat del municipi en facilitar l‘accés sense la necessitat de fer servir vehicles a motor

En aquelles dates es va enllestir la construcció de la passera que uneix les zones de les Pites i de la cala dels Pots, en l’àmbit del mirador del Morro del Vedell, i d’aquesta manera es completava la connexió que restava per donar continuïtat lineal a tot el traçat d’aquest tram del camí de ronda de Palamós que té una longitud de 3,5 Km i en el qual si poden descobrir fins a 17 miradors des d’on gaudir del paisatge privilegiat del litoral Palamosí.

El projecte de restauració i millora del camí de ronda de Palamós ha possibilitat l’execució de més de 400 metres de nou recorregut fins ara inexistent o molt deteriorat. Aquests nous trams s’han integrat al camí de ronda existent, i permet un accés més segur al litoral, allunyant-lo dels vials amb trànsit, fent l’experiència molt més còmoda i gratificant.

Amb la finalització d’aquests treballs, i ara amb la instal•lació de la senyalització, es complementat el gruix més important del projecte, del qual només restaran ara les feines de restauració i millora ambiental.

Les actuacions realitzades al camí de ronda permeten seguir avançant en la materialització del projecte “d’infraestructura verda multifuncional, per a passejar, fer esport, conèixer la natura, la cultura i la història de Palamós”, facilitant una accessibilitat segura i sostenible, restaurant i preservant els hàbitats naturals i oferint recursos per a la qualitat de vida de la ciutadania.

L’import del projecte és de 1.319.021,99 €, que són aportats amb ajuts europeus FEDER, 591.831,51 €, i pel pla de Foment del Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, amb 350.000€. La resta del pressupost és a càrrec de l’Ajuntament de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp