S’inicia la substitució de la curenya d’un dels canons del segle XVIII ubicat al passeig del Mar de Palamós

L’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós ha realitzat aquest matí les tasques que han permès retirar un dels dos canons del segle XVIII que hi ha al passeig del Mar.

L’objectiu és el de procedir a la restauració de la curenya del canó, la base de fusta que suporta aquesta peça d’artilleria i que es trobava en un estat molt precari a causa de la degradació de la fusta exposada a la intempèrie. El canó s’ha ubicat als magatzems municipals mentre que la curenya s’ha traslladat a una fusteria local on es replicarà la peça amb la fusta idònia per a suportar el pes del canó i la climatologia.

El cost d’aquesta operació és d’uns 3.000 € i té un termini d’execució d’un parell de setmanes, moment en el qual es tornarà a ubicar de nou el canó amb la nova curenya en el seu emplaçament habitual del passeig del Mar.

Aquesta millora del canó que realitza l’Àrea municipal de Patrimoni segueix a la que es va realitzar a principis d’any amb la peça d’artilleria de característiques similars que hi ha ubicada al barri vell. Ara un cop finalitzada la restauració d’aquest segon canó, seguirà posteriorment amb el tercer i darrer que també es troba emplaçat en una glorieta del passeig del Mar.

Els tres canons són peces d’artilleria de divers calibre del segle XVIII que poden correspondre a un gran vaixell o bé a una peça de vigilància de costa.

En el cas del canó que ara es millora la seva curenya les seves característiques són: 2,50 metres de llarg, 117 centímetres de circumferència a la culata i prop de dues tones de pes.

Es tracta d’un canó del tipus “de 8 lliures llarg”, segons les marques estampades i que avui ja no es llegeixen, això vol dir que llançaven boles de ferro de 8 lliures de pes. Aquests i altres canons similars van ser recuperats el 1967 per l’Armada Espanyola a la zona de la Llosa, situada davant la bocana del port de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat