S’instal•len nous plafons d’interpretació històrica al nucli de Sant Joan coincidint amb la seva Festa Major

L’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós segueix implementant al municipi el projecte d’interpretació històrica i cultural que té com a objectiu poder posar a l’abast dels palamosins i visitants, el llegat de Palamós a partir dels noms dels carrers, de personatges de la vila i del patrimoni local.

Aquesta setmana s’han instal•lat dos nous plafons a Sant Joan coincidint amb la celebració de la Festa Major d’aquest nucli que tindrà, durant el cap de setmana, els actes centrals d’aquesta festa (dissabte 3 d’agost a les 21 h, sopar popular i actuació musical a la plaça de Mn. Gumersind Vilagran; i diumenge 4 d’agost a les 19 h, audició de sardanes a la plaça de Sant Joan).

Les ubicacions escollides per a la instal•lació dels nous plafons han estat la de l’església de Santa Eugènia i la del carrer Avall.

Santa Eugènia de Vila-romà
El plafó de l’església de Santa Eugènia de Vila-romà permet conèixer la història d’aquest edifici que va esdevenir la primera parròquia de Palamós. Acompanyat amb imatges retrospectives el text del plafó, que com a la resta de plafons es tradueix al castellà, francès, anglès i alemany, destaca que la primera referència documental de la parròquia és de 1163.

Els referents històrics també passen pel 1543, quan la vila de Palamós és saquejada pels turcs de Barba-rossa que també cremen l’església de Santa Eugènia i en roben les campanes. L’edifici actual s’inicia, pel mestre de cases Josep Salamó, l’abril de 1765 seguint els plànols del frare caputxí Joan Ranter. L’obra, que es perllonga fins al 1810, consisteix a enrunar part de l’antiga església, eixamplar-la i allargar-la.

El carrer Avall
El segon plafó d’interpretació històrica que s’ha ubicat a Sant Joan és el del carrer Avall. Aquest element destaca que aquest carrer va ser originalment l’accés a l’antic molí d’en Carles, anomenat també de Santa Eugènia.

El nom del carrer prové del fort pendent que hi ha des de la plaça Major fins a la carretera comarcal. En temps d’ocupació de les tropes franceses, durant les guerres dels Segadors i de Successió dels s. XVII i XVIII, aquest camí s’utilitza per la infanteria i cavalleria per travessar el pla de sa Nau.

Coincidint amb la col•locació dels dos nous plafons a Sant Joan, l’Àrea de Cultura i Patrimoni també ha realitzat la instal•lació de quatre plafons més en carrers on ja n’hi ha, però que amb aquests es permet ara duplicar la informació en un altre extrem del carrer.

Els carrers on hi haurà més de dos plafons seran els de l’Església de Sant Joan, al carrer Major de Sant Joan i al carrer Aiguamoix.

Projecte d’interpretació històrica i cultural del municipi
Durant la primavera de l’any 2003 es va iniciar la primera fase del projecte d’interpretació històrica i cultural de Palamós amb la instal•lació dels primers plafons.

Des d’aquest moment i fins a l’actualitat ja s’han ubicat un total de 54 plafons que es troben repartits pel municipi. Aquests elements contenen textos explicatius en català, castellà, francès, anglès i alemany il•lustrats amb plànols, imatges retrospectives i retrats de personatges.

Dins aquest procés cal destacar que a finals del passat mes de juny, i en aquest cas coincidint amb la Festa Major de la vila, es van incorporar a aquest projecte els plafons d’interpretació de les Escales del Casino i de l’església de Santa Maria del Mar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat