S’obre la 1a edició del menú de la Gamba de Palamós, que compta amb la participació de restaurants certificats amb la Marca de Garantia d’aquest destacat producte palamosí

Avui divendres 6 de maig es posa en marxa la primera edició del Menú de la Gamba de Palamós, que fins a l’11 de juny s’oferirà a un total de 13 restaurants de Palamós i d’altres municipis, certificats tots ells amb la Marca de Garantia Gamba de Palamós.

Es tracta concretament dels restaurants: L’Arcada, Bell Port, La Cala Taverna, Can Blau, Can Quel, Casamar (Llafranc), El Nàutic de Palamós, hostal La Fosca, hotel i restaurant Trias, La Palmera (S’Agaró), La Jovita per l’Esteve JV (Calonge), La Sala de l’Issac (Llofriu), i el Maria de Cadaqués.

La Gamba de Palamós és la protagonista d’aquests menús que cada restaurant ha elaborat segons la seva tipologia de cuina i que inclouen, l’entrant, un primer plat, el plat principal i les postres, amb vi i cafès.

La majoria d’aquests menús (que van dels 45 € als 80 €) presenten la gamba fresca de Palamós, en la seva mida mitjana i la serveixen a la planxa o a la brasa, però també és inclosa en els suquets de peix, arrossos, fideus a la cassola, o bé en croquetes o tàrtar, entre altres propostes.

Un menú que posa en valor la qualitat del producte, Gamba de Palamós
La Marca de Garantia Gamba de Palamós, impulsada per l’Ajuntament de Palamós i la Confraria de Pescadors del municipi, encapçala l’organització del menú, que inclou exclusivament restaurants certificats amb aquest prestigiós segell. La Marca de Garantia Gamba de Palamós vetlla per la qualitat d’aquest producte, assegurant la seva correcta traçabilitat i protegint el recurs.

Les mesures recollides al reglament de la Marca de Garantia asseguren la màxima qualitat del producte en termes de sabor, aroma, aspecte i frescor al llarg de tota la cadena productiva i comercial. A la llotja de Palamós s’examina rigorosament cada partida de gamba desembarcada, abans d’atorgar-li l’etiqueta de producte certificat.

Els pescadors de Palamós treballen conjuntament amb el sector científic i amb l’administració per implementar mesures que assegurin el futur del recurs pesquer mitjançant una explotació responsable del mar.

Des de 2013, d’acord amb les directrius europees, s’aplica a Palamós un pla de gestió de la pesquera de gamba vermella, pioner a la Mediterrània occidental, mitjançant el qual es determinen uns objectius de sostenibilitat i unes especificacions per assolir-los que concreten què es pesca, com es pesca, qui ho pot fer, on i quan.

Amb aquest menú, els restaurants certificats amb la Marca de Garantia Gamba de Palamós, no només volen fer gaudir els sentits de qui el degusti, sinó que volen reconèixer la feina del sector pesquer palamosí oferint el producte més preuat d’aquesta flota pesquera.

La Marca de Garantia Gamba de Palamós
Actualment hi ha prop de 200 establiments que ja s’han acreditat amb la Marca de Garantia Gamba de Palamós. Es tracta de barques d’arrossegament del port palamosí, peixaters, distribuïdors i restaurants de la vila i també d’altres municipis que ja compten amb aquest distintiu, que es va crear l’any 2008 amb la finalitat de vetllar pel bon ús de la marca Gamba de Palamós.

Entre els establiments que ja són certificats s’inclouen restaurants del prestigi del Celler de Can Roca, de Girona; el Casamar, de Llafranc; Can Jubany, a Calldetenes; el restaurant Bo.TiC, de Corçà; o bé el restaurant Eth Bistro, de Vielha, en aquest darrer cas, el primer establiment que obté aquest certificat de la província de Lleida.

Per a poder aconseguir les certificacions que acredita amb la Marca de Garantia Gamba de Palamós als seus usuaris, les empreses certificades han passat les corresponents auditories, amb diversos controls i valoracions dels tècnics auditors els quals tenen en compte, entre altres, la qualitat en la manipulació, conservació, transport i presentació que fan del producte Gamba de Palamós aquests establiments.

La Comissió Reguladora de la marca Gamba de Palamós mitjançant el Comitè de Certificació procedeix a l’avaluació de les sol·licituds de la marca presentades i dels processos d’auditoria que es realitzaran posteriorment, ratificant finalment la concessió dels certificats i conseqüentment l’autorització per a la utilització de la marca.

Fira de la Gamba de Palamós’22
Dins els actes de promoció d’aquest producte, la Marca de Garantia Gamba de Palamós, organitza entre altres la Fira de la Gamba de Palamós, que té com a objectiu incentivar el coneixement d’aquest producte estrella del municipi, les diverses formes de cuinar o consumir-la i sobretot per fomentar la seva qualitat.

Enguany i després de l’aturada dels dos darrers anys per la pandèmia, la Fira torna a recuperar l’activitat, i ja té preparada la seva setena edició que tindrà lloc el dissabte 11 de juny, a l’espai de la llotja de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

20/02/2024

Relacionades per entitat