S’organitza una jornada formativa sobre prevenció i extinció d’incendis forestals adreçada als integrants de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Palamós

Dissabte passat, 11 de juny, va tenir lloc una jornada formativa sobre prevenció i extinció d’incendis forestals, adreçada als integrants de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Palamós.

La formació d’aquest curs va ser impartida d’un tècnic especialista en incendis forestals i d’un agent rural de la Generalitat de Catalunya, i es va dividir en una formació teòrica, realitzada als locals de Creu Roja Palamós, i una de pràctica que va tenir lloc a la finca municipal de Can Pere Tià, ubicada a Bell-lloc.

En el decurs d’aquesta sessió es va donar a conèixer als membres de Protecció Civil, els protocols emprats en l’extinció d’incendis forestals, les responsabilitats i actuacions dels Bombers i dels Agents Rurals, el paper dels membres de Protecció Civil davant un foc al bosc, o bé la cura que cal tenir amb la fauna i flora d’aquests àmbits davant el potencial risc d’incendis.

Primer aniversari de l’associació
L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Palamós complirà la setmana vinent, coincidint amb la Festa Major de Palamós, el seu primer any d’activitat.

Durant aquest període de temps els 11 voluntaris d’aquesta entitat ja han participat en desenes d’activitats, principalment amb la realització de preventius vinculats a activitats esportives, culturals i festives del municipi, com la Festa Major de Palamós, i també la de Sant Joan. S’ha col•laborat a la marxa Mar i Muntanya, al juny; la Festa del Pedal el mes de setembre, la Marxa dels Traginers el passat mes de novembre, o donant suport a la Cavalcada de Reis aquest gener.

El període d’estiu és on s’ha dut a terme més activitat, potenciant el control i vigilància de les platges i les zones litorals del municipi, així com dels espais naturals i de bosc, assegurant en aquest cas, el tancament de l’accés motoritzat als espais forestals com a mesura de prevenció d’incendis.

Durant l’any també s’han activat diversos serveis de suport a la logística de vacunació a la ciutadania, que amb motiu de la pandèmia s’han realitzat a l’espai polivalent de la Nau dels 50 metres.

Participacions en situacions d’emergència
L’activitat també es comptabilitza amb participacions en situacions d’emergència, com va ser el cas de la col•laboració dels voluntaris de Protecció Civil amb els cossos d’emergències en petits incendis que varen tenir lloc al municipi durant el passat estiu; en el rescat d’un grup d’excursionistes que en un episodi de forts aiguats del setembre van quedar aïllats; així com al novembre, coincidint amb un temporal de forts vents, on Protecció Civil va ajudar a obrir alguns camins del municipi que havien quedat afectats per la caiguda d’arbres.

Actualment, l’Associació de Protecció Civil de Palamós està integrada per 11 voluntaris, que compten amb tot l’equipament necessari per a realitzar les seves funcions i disposant d’un vehicle també equipat per a fer-hi front.

En aquest sentit, cal destacar que l’Àrea municipal de Seguretat, Mobilitat i Protecció Civil de l’Ajuntament de Palamós, va adquirir més equipament per aquesta entitat, com és el cas d’una àmplia carpa, per a l’atenció i informació, que permet fer front a actuacions informatives, preventives i d’emergències. També es va incorporar un grup electrogen i focus per als serveis nocturns.

El treball dels voluntaris de Protecció Civil
Les principals funcions del cos de Protecció Civil de Palamós són les de vetllar per la seguretat ciutadana en els plans d’emergència que s’apliquin, en els esdeveniments que tenen lloc al municipi, així com prevenir riscos i actuar en situacions d’emergència.

La base del seu treball és la de participar amb els seus voluntaris, i de manera coordinada amb altres cossos de seguretat, en diversos esdeveniments del municipi que tenen lloc durant l’any i que mouen molta gent, vetllant per la seguretat ciutadana de les persones que hi participen i del públic assistent. També s’inclouen les actuacions en emergències com ara temporals, nevades, inundacions o incendis forestals, donant suport a bombers, policia o serveis sanitaris.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp