Té lloc la cloenda del Curs de Qualificació Professional Inicial que organitzen els municipis de Palamós i Palafrugell

L’Espai del Peix, ubicat a la llotja del port pesquer de Palamós, va acollir ahir dijous 7 de juny, a les 20 h, la cloenda del curs 11-12 dels Programes de Qualificació Professional Inicial- Pla de Transició al Treball (PQPI-PTT) que organitzen conjuntament els municipis de Palamós i Palafrugell en conveni amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

L’acte de cloenda, que van organitzar íntegrament els alumnes d’aquest curs i que va incloure visita guiada al port i sopar, va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Palamós, M. Teresa Ferrés; el director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament, Melcior Arcarons; el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat a Girona, Albert Bayot; el regidor d’Educació de Palafrugell, Xavier Rocas; i la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Palamós, Raquel Gallego.

En total una trentena de joves de diversos municipis d’arreu de la comarca, han participat enguany dels Programes de Qualificació Professional Inicial- Pla de Transició al Treball (PQPI-PTT) dividits en dos mòduls, concretament: el d’auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic, que s’ha dut a terme a Palamós; i el d’hoteleria, cuina i serveis de restaurant i bar, que s’ha realitzat a Palafrugell i Palamós.

El mòdul d’Auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic capacita els alumnes per ajudar en la venda de productes o serveis a través dels diferents canals de comercialització, contactar amb clients i clientes, i organitzar els procediments administratius de l’activitat empresarial.

Per la seva banda el mòdul d’Hoteleria, cuina i serveis de restaurant i bar permet l’obtenció de coneixements en la preelaboració aliments, presentació d’elaboracions culinàries senzilles així com l’assistència en receptes més complexes. Aquest curs també ha inclòs la preparació i presentació de begudes i menjars ràpids, l’execució i aplicació d’operacions tècniques i normes bàsiques de manipulació, i preparació i conservació d’aliments i begudes.

Aquest any el 60% dels alumnes participants dels Programes de Qualificació Professional Inicial han aprovat les proves d’accés i l’any vinent faran un grau mitjà. A banda de les activitats pròpies del PQPI cal destacar les col•laboracions pràctiques dels alumnes a l’Espai del Peix o be al festival marítim Palamós Terra de Mar.

PROGRAMES DE QUALIFICACIÓ PROFESSIONAL INICIAL (PQPI-PTT)
Els Programes de Qualificació Professional Inicial- Pla de Transició al Treball (PQPI-PTT), té com a objectiu facilitar l’accés a l’ocupació o a la reincorporació al sistema educatiu, dels joves de setze a vint-i-un anys que no han obtingut el títol de graduat/ada en Educació Secundària Obligatòria.

La finalitat dels programes és proporcionar una formació bàsica i professional que faciliti la incorporació al món laboral o la continuïtat d’un itinerari formatiu, especialment en la formació professional de grau mitjà, un cop superada la prova d’accés. També donen l’opció de fer una formació complementària per obtenir el títol de graduat/ada en ESO.

Els aprenentatges assolits es reconeixen tant en l’àmbit acadèmic (proves d’accés al grau mitjà d’FP i proves per a l’obtenció del graduat d’educació secundària) com en l’àmbit laboral (obtenció de certificat de professionalitat).

Amb aquesta finalitat i, mitjançant aquest programa educatiu, s’adopten mesures formatives de caire teòric-pràctic, encaminades a millorar les possibilitats d’ocupació i la inserció al món del treball del jove.

Els cursos es desenvolupen de setembre a juny i es divideixen en tres àmbits: orientació i seguiment dels alumnes, formació professionalitzada i pràctiques a les empreses.

És precisament amb la col•laboració de les empreses, industries i comerços dels municipis de Palamós i Palafrugell on es desenvolupa el curs, on els joves poden posar a la pràctica tots aquells coneixements apresos; un element bàsic per a poder garantir a aquests nois i noies la possibilitat d’aconseguir un lloc de treball un cop finalitzat el curs.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp