Tot a punt per a encetar les activitats culturals, patrimonials i lúdiques que prepara Palamós per aquest pont festiu de Tots Sants

Palamós prepara un cap de setmana farcit d’activitats culturals, patrimonials i lúdiques, aprofitant la festivitat de Tots Sants. L’ampli programa de propostes inclou exposicions, conferències, visites guiades als cementiris municipals, però també castanyada, espectacle infantil i concerts. El calendari d’activitats s’inicia el divendres, 28, i s’allarga fins dilluns 31 d’octubre, i inclou tant les accions que organitza l’Ajuntament de Palamós com aquelles que són iniciativa i encapçalen diverses entitats del municipi.

Aquest programa temàtic es pot consultar íntegrament a l’App “Palamós” – de descàrrega gratuïta per a mòbils Android i iOS –, i s’obrirà amb la conferència “Els aliments de la mort en la cultura catalana i altres cultures” a càrrec de l’historiador, crític d’art i professor de gastronomia, Jaume Fàbrega. Aquesta activitat també s’inclou dins la campanya “Palamós Gastronòmic”, que organitza l’Àrea de Turisme, i tindrà lloc divendres vinent, dia 28, a les 18 h, a la Biblioteca Municipal.

Li seguirà, dissabte 29 d’octubre, l’inici del cicle “La mirada pòstuma”, que organitza l’Associació d’art i patrimoni Clau de Volta de Palamós, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós i el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona. Aquesta proposta té l’objectiu d’aprofundir en la tradició de difunts característica d’aquestes dates i s’obrirà amb una exposició de fotografies post mortem procedents de diversos arxius i col·leccions privades empordaneses.

La mostra reuneix 26 fotografies datades entre els anys 1860 i 1920, acompanyades d’un conjunt d’esqueles mortuòries de personatges palamosins o vinculats amb Palamós procedents del Servei d’Arxiu Municipal de Palamós i datades entre 1883 i 1920. Aquesta exposició s’inaugurarà dissabte 29, a les 19:30h, i es podrà visitar exclusivament el cap de setmana i pont de Tots Sants (de 18 a 21 h), a la seu que té a Palamós el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona (c/ de Pagès i Ortiz, 55).

L’exposició “La mirada pòstuma” tindrà com a preàmbul la xerrada “La fotografia Post Mortem, entre el dolor i l’amor” que tindrà lloc el mateix 29 d’octubre a les 17.30 h, a la Capella del Carme, a càrrec de l’historiador i especialista en patrimoni Gabriel Martín. La conferència explicarà les claus per entendre els aspectes socials i culturals que van popularitzar els retrats funeraris al llarg del segle XIX.

Visites guiades als cementiris
L’Ajuntament de Palamós, mitjançant les àrees de Patrimoni i de Cementiris, prepara visites guiades als cementiris de Palamós i Sant Joan, amb motiu de Tots Sants. L’activitat tindrà lloc el diumenge vinent 30 d’octubre, amb una visita diürna al cementiri de Sant Joan (17 h), i una de nocturna (19 h) al de Palamós.

La visita és totalment gratuïta, però les places són limitades. Les persones interessades a participar d’aquestes visites poden fer la seva inscripció al Museu de la Pesca, tickets.museudelapesca.org. Amb aquestes visites guiades el públic assistent podrà fer un ampli recorregut pel cementiri de Palamós, a través de les sepultures, els panteons i els personatges que hi són enterrats, fent un viatge al passat del municipi i del mateix recinte funerari, mostrant diversos elements arquitectònics i artístics destacats.

“La maledicció de les bruixes”
Les activitats de Tots Sants a Palamós seguiran el diumenge 30 d’octubre amb l’estrena del primer passatge del terror de la vila. Organitzat per l’Associació Clau de Volta de Palamós amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de Sant Joan i l’Ajuntament de Palamós, “La maledicció de les bruixes” proposa un terrorífic recorregut per la història de la bruixeria. Ubicat al carrer Aiguamoix el passatge del terror es podrà visitar des de les 20 fins a les 23 h. Les entrades tenen un cost de 2€, i els menors de 12 anys hauran d’anar acompanyats d’un adult.

El Camí de les ànimes i la vetlla de Tots Sants
L’Associació de Veïns de Sant Joan, organitza, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós, tres activitats per dilluns 31. En primer lloc, el “Camí de les ànimes” que s’iniciarà a les 18:45 h al cementiri de Sant Joan, realitzant una caminada amb torxes fins a l’església de Santa Eugènia, on es durà a terme una encesa de llantions. A les 20 h tindrà lloc la segona de les propostes amb la Vetlla de Tots Sants que inclou el concert que la formació Jazz-Tic a Duo realitzarà a l’església de Santa Eugènia. Aquestes propostes es tancaran a les 21 h, amb una castanyada popular a la plaça de Sant Joan.

“El castanyot”
El dilluns 31 d’octubre la Nau dels 50 metres (plaça del Suro) concentrarà una altra part de les activitats de la jornada amb “El castanyot” que preparen les colles Nimfes i Txondos, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós. Tot s’iniciarà a les 17:30 h amb tallers, manualitats i contacontes per als més menuts, que seguirà a les 18:45 h amb un espectacle infantil, amb música, clown i màgia. A les 20:30 h tindrà lloc un sopar popular, els tiquets del qual es poden adquirir anticipadament, al preu de 10 €, a: https://entradium.com/events/el-castanyot

La programació de nit estarà protagonitzada pels concerts i les actuacions musicals que iniciarà la formació Misip Band a les 21:45 h; seguirà el grup Mitjanit que actuarà a partir de les 23:30 h, i tancarà el DJ Ivanote a partir de les 02 h. L’organització ubicarà bar i foodtruck amb begudes i entrepans.

Horaris d’obertura al públic dels cementiris
Durant tot aquest període festiu, que inclou el dimarts 1 de novembre, els cementiris de Palamós i de Sant Joan obren ininterrompudament de les 9 a les 18 h.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp