Un curtmetratge protagonitzat per joves de Palamós, esdevé eina per conscienciar els alumnes d’ESO del municipi sobre la diversitat afectiva, sexual i de gènere

El Departament de Joventut de l’Ajuntament de Palamós i dins el seu programa de Salut, ofereix als alumnes de tercer d’ESO dels centres de secundària del municipi, un programa a través de la qual poder treballar diferents aspectes relacionats amb la salut física i emocional dels i les joves. Amb aquest objectiu l’agent de salut del Punt Jove i la dinamitzadora juvenil, visiten les aules d’ESO dels instituts del municipi per a realitzar xerrades participatives i dinàmiques, mitjançant les quals poder parlar i debatre sobre alimentació, sexualitat, addiccions o salut mental, i on l’àmbit del gènere és referent, amb temes sobre LGTBIQ+, violència de gènere o feminisme.

En les sessions adreçades als alumnes de 3r d’ESO es projecta el curtmetratge “Xocolata”, protagonitzat per joves del municipi, i que en clau d’humor convida a la reflexió i el debat sobre el concepte del gènere en la societat actual, i més concretament sobre els diferents tipus d’orientacions sexuals i el concepte de llibertat sexual (LGTBIQ+).

A partir del punt de partida que estableix la història explicada en aquesta filmació, es generen les preguntes i es plantegen situacions i exemples que interpel•len directament els joves cercant la seva participació. El curt “Xocolata” esdevé doncs una eina molt potent perquè presenta el tema a debatre d’una manera original i amena. Els i les joves estudiants reconeixen l’entorn on ha estat gravat, i fins i tot alguns dels actors/actrius, elements que ajuden que el missatge que vol transmetre el curtmetratge els hi arribi molt millor.

Pla per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere del Baix Empordà
Aquest curtmetratge va ser projectat dijous passat (4/11/21) i com a exemple d’eina pedagògica, en l’acte de presentació del Pla per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere del Baix Empordà, del qual Palamós en forma part.

Aquest acte va tenir lloc al Teatre de la Bisbal d’Empordà, amb la presència de prop de 150 persones, entre les quals s’hi trobaven les entitats i administracions que han fet possible la redacció del pla.

L’adhesió de Palamós al Pla per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere del Baix Empordà permet poder sumar el municipi a una xarxa comarcal que té com a objectiu actuar en l’àmbit de la igualtat, en coherència amb una línia estratègica conjunta, establint vincles de coordinació i treball entre els diversos municipis participants.

Aquest Pla permet promoure la perspectiva de la diversitat afectiva, sexual i de gènere a l’àmbit de la comarca, treballant per erradicar les desigualtats i les violències que es deriven de l’orientació sexual, la identitat de gènere i les diferències en el desenvolupament sexual.

Durant els darrers anys s’ha destacat l’impuls de polítiques públiques i de reconeixement de drets, gràcies a les reivindicacions i les lluites del moviment associatiu LGTBI i de l’aprovació de la Llei 11/2014 aprovada per la Generalitat de Catalunya, mitjançant la qual garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i així acabar amb l’homofòbia, lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Però més enllà del reconeixement formal de drets, encara queda un llarg camí per recórrer, ja que els avanços no han estat iguals per a totes les persones del col•lectiu ni s’han produït amb la mateixa intensitat en tots els àmbits, contextos i territoris. El Pla comarcal per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere 2021-2024, ha de fer possible seguir treballant en aquest camí.

Concert de Miquel López pels drets LGTBI+
Divendres vinent, 12 de novembre, el cantant palamosí Miquel López oferirà on concert al Teatre La Gorga a benefici de l’entitat Empoderats, que lluita pels drets LGTBI+.

Aquest concert organitzat per l’entitat Ateneu de Palamós, s’iniciarà a les 20:30 h, i donarà a conèixer les primeres cançons compostes per aquest músic local, moltes de les quals parlen del procés que ell ha viscut des de la seva orientació sexual, per tal de trencar silencis i visibilitzar una realitat que, malauradament, està molt a l’ordre del dia amb agressions i violència. Un cant a l’alliberament i a la descoberta d’un mateix.

Les entrades per a poder assistir al concert de Miquel López es poden reservar al web: www.lagorga.cat, al preu de 8 €.

Link del curtmetratge “Xocolata”: https://www.youtube.com/watch?v=fE4zjbq7_c0&t=105s

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat