Un projecte científic realitzat a Palamós conclou que actualment les bosses de plàstic esdevenen la principal amenaça dels ecosistemes marins litorals

Ahir dilluns 16 de maig, l’Espai del Peix va acollir l’acte de cloenda del Pla Pilot del COMSOM, un projecte de caràcter internacional que d’ençà el passat mes de setembre ha avaluat l’estat de les comunitats bentòniques mediterrànies sotmeses a diferent grau d’impacte pesquer i la brossa marina.

El projecte, que impulsa l’Institut de Ciències del Mar–CSIC (Dra. Montserrat Demestre), ha comptat amb la col•laboració del Museu de la Pesca i l’Àrea municipal de Medi Ambient, i la participació de la Confraria de Pescadors de Palamós i les escoles de la comarca.

Els objectius primordials d’aquest projecte han consistit en l’estimació de l’esforç pesquer i l’obtenció d’una anàlisi quantitativa i qualitativa de la brossa marina en fons sotmesos a diferents nivells d’explotació pesquera.

L’acte de cloenda realitzat ahir va comptar amb la participació d’alumnes de les escoles IES Puig Cargol de Sant Antoni de Calonge i del Vedruna de Palamós, representants del CSIC, el director del Museu de la Pesca, el cap de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós i la cap de llotja de la Confraria de Pescadors de Palamós.

Els científics de l’Institut de Ciències del Mar CSIC van presentar el resum de l’activitat en forma d’audiovisual i, posteriorment, una representació d’alumnes de cada escola participant van exposar els resultats segons les dades recollides al llarg de tot el curs escolar i el seu anàlisis. Finalment es va fer el lliurament d’obsequis entre els participants i per acabar van poder degustar un plat típic mariner a l’Espai del Peix.

Amb aquest Pla Pilot es pretén d’una banda sensibilitzar a la població i als pescadors sobre la problemàtica de la brossa marina en general i dels plàstics en concret i de l’altra mostrar la metodologia d’un equip de científics.

LES BOSSES DE PLÀSTIC, PRINCIPAL CONTAMINANT
Els objectius primordials del projecte consisteixen en primer lloc en l’estimació de l’esforç pesquer mitjançant el sónar d’escombrat lateral (SSS) i una anàlisis de la brossa marina. A continuació s’analitza la resposta de les comunitats bentòniques a través d’indicadors funcionals en relació a graus d’explotació pesquera y brossa marina, desenvolupant-se uns índexs de l’estadi ecològic.

El projecte científic conclou que actualment les bosses de plàstic esdevenen la principal amenaça dels ecosistemes marins litorals i més costaners. Del total de la brossa extreta, més d’un 50% son plàstics i d’aquests un 30% són bosses de plàstic. L’estrat de profunditat d’on es treu més plàstic és el de 50-100 metres, amb una proporcionalitat d’un 50%.

Per tal de poder fer un mostreig dels fons, es va demanar la participació de cinc embarcacions de pesca del port de Palamós que, durant una setmana coincidint amb l’inici de cada estació de l’any, han guardat tots els plàstics extrets de la mar i que s’han barrejat amb les captures de les seves jornades de pesca.

Els plàstics han estat recollits d’una manera determinada, i en llocs concrets basant-se en un mostreig espaial, seguint les indicacions dels científics. Les embarcacions participants fan tècniques de pesca diferents i treballen habitualment entre els 50 i 250 m de profunditat.

Posteriorment la brossa recollida ha estat analitzada pels alumnes d’instituts del municipi i la comarca acompanyats de tècnics del Museu de la Pesca i seguint les indicacions dels científics del ICM-CSIC.

El projecte ha posat a l’abast de tots els participants d’aquesta prova pilot, un entorn web per a poder veure en tot moment els resultats i la metodologia emprada, amb l’objectiu de tenir un canal obert de comunicació entre els científics, els pescadors i els joves estudiants dels centres educatius participants. Tots els materials treballats amb els alumnes estan penjats actualment al web del Museu de la Pesca: www.museudelapesca.org/index.php/projecte-comson

El Pla Pilot COMSOM ha comptat amb la participació dels centres educatius de secundària Vedruna i IES, tots dos de Palamós, i l’IES Puig Cargol de St. Antoni de Calonge, en total 70 alumnes de 4rt d’ESO i 1r i 2n de Batxillerat.

LA DIVULGACIÓ PEDAGÒGICA DE L’ESTUDI
Des de la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona i Ajuntament de Palamós) i el Museu de la Pesca es té l’interès de fer una publicació especialitzada (Quadern Blau) sobre el projecte COMSOM al llarg d’aquest any 2011. En el mateix sentit des de l’ICM-CSIC, el Museu de la Pesca i l’Àrea municipal de Medi Ambient s’està treballant per a convertir aquesta activitat en una exposició temporal de caràcter itinerant.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat