Una delegació institucional de l’illa de Lanzarote va visitar ahir, dilluns 21 de febrer, l’Espai del Peix, que a finals del mes que ve s’obrirà al públic convertint-se en un nou projecte cultural, docent i social palamosí que ha de contribuir a donar a conèixer el peix fresc de la costa, a la potenciació del sector pesquer i turístic, així com a la projecció exterior de la vila de Palamós.
UNA DELEGACIÓ ENCAPÇALADA PER DOS CONSELLERS DEL CABILDO
Aquesta delegació, que durant aquest dies representa l’illa de Lanzarote al Fòrum Gastronòmic Girona 2011, va ser encapçalada pels consellers d’Economia i Hisenda, i d’Agricultura, Ramaderia i Pesca del Cabildo de Lanzarote, Luis Arráez i Nereida Pérez, respectivament.
En total van ser una trentena les persones participants d’aquesta visita i entre els quals es destaca la presència del director del Patronato de Turismo de Lanzarote, el gerent dels Centros de Arte, Cultura y Turismo del Cabildo de Lanzarote, un representant de la Cámara de Comercio de Lanzarote, el cap de la Federación Insular de la Pyme, el responsable de la Asociación Insular de Empresarios de Hoteles y Apartamentos de Lanzarote i el president de d’AETUR, Federación de Empresarios Turísticos de Lanzarote, entre altres.
L’ESPAI DEL PEIX I EL MUSEU DE LA PESCA, REFERENTS PER A LANZAROTE
L’alcaldessa de Palamós, M. Teresa Ferrés, acompanyada del president de la Cambra de Comerç del municipi, Xavier Ribera i de tècnics de la Fundació Promediterrània, van rebre els representants de l’illa de Lanzarote mostrant-los els dos equipaments culturals ubicats al port de Palamós: l’Espai del Peix i el Museu de la Pesca.
Aquests dos equipaments van ser de gran interès per a la delegació insular amb una especial atenció al projecte de l’Espai del Peix, ja que esdevé referent davant la proposta del Cabildo de Lanzarote de crear un pla de dinamització del turisme enogastronòmic a l’illa, on es vol donar especial importància al manteniment i valorització dels productes locals de l’illa, així com també al seu consum, molt especialment a través de la restauració.
A més, el Cabildo segueix treballant en un projecte de pesca-turisme, amb l’objectiu d’obtenir noves fonts de recursos econòmics per dinamitzar l’activitat pesquera, investigant noves activitats dins del sector i aconseguint una major competitivitat. Amb aquest projecte també es vol recuperar i posar en valor el producte i la cultura pesquera insular.
EL PROJECTE DE L’ESPAI DEL PEIX
L’Espai del Peix esdevé una proposta és única i diferent ja que es tracta d’un projecte participatiu, que complementa en un mateix àmbit l’oferta del propi Museu de la Pesca, i en la qual el visitant viurà l’experiència de tot el procés des de la captura del peix, la comercialització i manipulació, fins que arriba al plat, i amb la finalitat de fomentar una pesca, una cuina i un consum responsables.
El nou equipament, ubicat a l’edifici de la llotja del port, està pensat en tres àmbits complementaris:
• Un Centre d’Interpretació del Port i la Pesca, que, a través d’un muntatge audiovisual i d’una exposició mostrarà al visitant el recorregut del peix, des de la seva captura fins arribar al plat.
• Una Aula Gastronòmica del Peix, entès com un espai pedagògic i de demostració que, a través de cursos i tallers presentarà la cuina tradicional dels pescadors, la cuina de bord, possibilitarà la identificació d’espècies i la seva valoració, així com la seva manipulació i conservació.
• Un Taller de Degustació del Peix, que permetrà viure l’experiència d’assaborir el peix, tot posant de relleu les espècies menys valorades comercialment, però valuoses des del punt de vista culinari.
El nou projecte cultural, docent i social de l’Espai del Peix, que en l’actualitat està enllestint les obres per a la seva posada en funcionament, s’inaugurarà el dissabte 26 de març.