El Palamós Terra de Mar mostrarà, a la dàrsena del port, els exercicis d’un bot de salvament insubmergible

Aquest proper cap de setmana, 13 i 14 de maig, tindrà lloc una nova edició del Palamós Terra de Mar, el reconegut festival mariner de la Costa Brava que cada any acull el port palamosí. Enguany l’activitat és dedicada al salvament marítim, amb la presència dels organismes oficials que hi són vinculats, així com dels cossos d’emergències i seguretat que disposen d’unitats marítimes, les quals es podran visitar durant tot el cap de setmana, així com les carpes d’aquests estaments ubicades al port.

Embarcació de salvament insubmergible
Una de les propostes destacades d’aquesta edició és la presència del Bot Salvavides de Calafell, una embarcació de salvament insubmergible, rèplica exacta d’una embarcació que es va construir l’any 1920 per al rescat de nàufrags. La tripulació d’aquest bot, integrada per dotze persones, homes i dones, realitzarà amb molta destresa i tècnica els exercicis de bolcar l’embarcació i després tornar-la a la seva posició original.

Aquest bot va ser construït amb un disseny molt acurat, destacant la seva estructura i la distribució dels compartiments estancs i contrapesos, que permet a la tripulació bolcar-lo expressament perquè en pocs moments retorni a la seva posició original. La demostració del Bot Salvavides de Calafell tindrà lloc a la dàrsena pesquera del port, el dissabte 13, a les 12 i a les 17 h; i diumenge 14, a les 12 h.

Exercici de rescat amb embarcacions i un helicòpter
Les demostracions previstes passaran dels sistemes de salvament emprats fa més de 100 anys, als equips i la tecnologia actuals, mostrant embarcacions modernes que participaran en un exercici de simulacre de salvament de nàufrags, que es durà a terme, dissabte al migdia, a la badia de Palamós i mot a prop del port i la platja Gran, per tal que sigui perfectament visible pel públic des d’aquests punts.

L’exercici d’auxili comptarà amb la presència d’embarcacions dels cossos d’emergències i seguretat, així com d’un helicòpter de la Sociedad de Salvamento y Seguridad Marítima, que depèn del Ministerio de Fomento.

Es tracta d’un aparell Helimer, amb base a Reus, que habitualment i durant l’any realitza exercicis d’entrenament d’aquestes característiques, diürns i nocturns, amb el suport de diverses embarcacions. La tripulació de l’aeronau està integrada per un pilot, un copilot, un rescatador i un operador de grua.

Totes aquestes unitats i les seves tripulacions mostraran al públic assistent el procés de rescat d’una persona, en la simulació d’un accident d’una embarcació que es trobarà fondejada a la badia. Un cop finalitzat aquest exercici l’helicòpter participant aterrarà al port comercial del municipi.

Navegacions pel litoral
Enguany el festival mariner Palamós Terra de Mar tornarà a oferir als seus visitants la possibilitat de fer recorreguts marítims pel litoral palamosí. Les rutes es faran en tres vaixells que oferiran itineraris diferents, amb una durada de 45 minuts cadascun que permetran descobrir els espais més emblemàtics de la costa: el port de Palamós, la badia, el castell de Sant Esteve, cala Margarida, S’Alguer o Castell.

Visites a les embarcacions participants
A banda tots els assistents tindran l’oportunitat de poder visitar les diverses embarcacions participants. És el cas del pailebot Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona, construït l’any 1918 a Alacant. Es tracta d’un vaixell totalment de fusta, de 34 metres d’eslora, tres pals i aparellat a vela.

Al seu costat també hi haurà la Goleta Äran. Construïda al Mar del Nord el 1903, i dedicada originàriament al transport de cabotatge. Entre els vaixells visitables destaquen dues unitats de salvament, el Punta Mayor, de 60 metres d’eslora, i l’embarcació Salvamar Sirius , ambdós de la Direcció General de la Marina Mercant i dedicats a tasques de rescat. O bé el vaixell dels Mossos d’Esquadra, Cap de Creus; i les patrulleres de vigilància Río Francolí i Río Guadalquivir del Servei Marítim de la Guàrdia Civil.

Finalment, cal destacar l’accés que tindrà el públic per a poder veure la barca de pesca d’arrossegament Estrella del Sur III del port de Palamós especialitzada en la pesca de la gamba i embarcació de pescaturisme, així com les Barques del Peix, Gacela i Estrella Polar, dues embarcacions de pesca construïdes amb fusta que formen part de les col·leccions del Museu de la Pesca.

Més activitats
El programa d’activitats del Palamós Terra de Mar es complementarà amb la possibilitat de participar en la iniciació a la navegació a vela lleugera, amb caiac i paddle surf; el tast de cuina marinera a càrrec dels pescadors locals, o bé participar en els jocs i tallers infantils. També es faran visites guiades al Museu de la Pesca i l’Espai del Peix; i un any més s’organitzarà el mercat d’artesans ubicat al port. El dia 14 al matí es durà a terme la tradicional travessa popular de natació a la badia.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Patrimoni

26/02/2024

Relacionades per entitat