“L’Escudella de Palamós”, un nou plat de cullera de tradició marinera que s’ha creat al municipi

L’Àrea municipal de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Palamós ha impulsat la creació d’una recepta, elaborada de manera col·laborativa i cooperativa, que se sumi a l’àmplia oferta gastronòmica de Palamós, a la seva tradició culinària i a la identitat del municipi lligada al mar.

Es tracta de “L’Escudella de Palamós”, una sopa inspirada en l’escudella tradicional, però en aquest cas enriquida amb producte pesquer de la llotja de Palamós, amb l’objectiu que esdevingui un referent gastronòmic local.

Una recepta amb la qual es vol superar l’àmbit estrictament municipal, escampant la seva difusió i ús arreu, amb l’objectiu de recuperar la tradició de les sopes de peix.

Amb motiu del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, Palamós fa l’aposta de continuar liderant iniciatives culinàries al territori, per això ha impulsat la creació d’aquesta recepta que s’ha dut a terme sota la coordinació de La Gastronòmica, i amb la participació i implicació de cuiners, restauradors, pescadors i peixaters locals, així com de palamosines, filles i/o dones de pescadors del municipi, que sempre han cuinat amb peix pescat a Palamós i que aporten la tradició a la recepta.

El plat resultant està compost per un brou de peix elaborat amb sorell, rap, rafets, penegals, congre… bàsicament el peix de sopa de la llotja de Palamós i acompanyat de verdures de temporada. Per al Peix d’Olla els participants han triat espècies com lluç o maire, penegal, cua de rap, gatets, escamarlans i la sempre imprescindible gamba de Palamós.

Finalment, el plat se serveix amb fideus, i amb la mongeta de Santa Pau, juntament amb una canana farcida de peix de Palamós que reinterpreta la tradicional “pilota” de l’escudella.

Tot aquest procés creatiu s’ha recollit en un vídeo documental dirigit i produït per Visual13, que inclou entrevistes amb els participants, imatges dels tallers de cuina de la recepta i tota la vivència dels darrers mesos, que esdevé testimoni audiovisual d’aquesta nova aventura culinària de l’avantguarda gastronòmica de Palamós.

La recepta de “l’Escudella de Palamós” es presentarà al públic en un acte obert a tothom que tindrà lloc el divendres 30 de maig, a les 18 h, davant el Museu de la Pesca, al port de Palamós. Durant l’acte s’explicarà el projecte, es projectarà el vídeo documental i s’oferirà un tast de la recepta a tothom.

Posteriorment, s’obrirà un període on l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Palamós organitzarà tallers adreçats tots aquells restauradors del municipi, que no han tingut l’oportunitat de participar en l’elaboració de la recepta, per tal de donar-los a conèixer com és la realització d’aquest plat, amb l’objectiu que a partir del mes d’octubre es pugui trobar en les cartes de la majoria dels restaurants de Palamós, i cadascun amb el seu toc particular.

“L’Escudella de Palamós” és un producte culinari palamosí que es vol convertir en tradició i, per tant, que també s’elabori i es consumeixi a les llars del municipi i arreu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Turisme i Promoció Econòmica

Relacionades per entitat