L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha gestionat les feines d’instal·lació de la nova senyalització que s’ha ubicat a l’Espai Natural de Castell, així com dels treballs de manteniment que de manera periòdica es realitzen en aquest destacat paratge natural del municipi.
Els treballs s’han realitzat en els darrers mesos i s’han centrat, per un costat, en la instal·lació dels senyals que indiquen els principals itineraris de l’àmbit, alhora que s’han ubicat nous cartells informatius per tal de millorar la gestió de l’ús públic i poder incrementar la sensibilització ambiental dels visitants.
Concretament aquests s’han situat a diversos indrets, com a l’accés a Cala Estreta, on es dona a conèixer la singular geologia d’aquesta zona. A banda, aprofitant la recent recuperació d’una zona inundable situada a la Plana de Castell, s’ha ubicat un altre cartell per explicar la biodiversitat que es vol recuperar amb l’adequació d’aquest punt d’aigua, que afavoreix els hàbitats aquàtics i les espècies animals i vegetals vinculades.
A la zona d’aparcament ubicada entre el bosc de transició i la plana agrícola, també s’ha vinilat un plafó de cinc cares on s’informa àmpliament dels hàbitats més representatius de l’espai: els boscos, les dunes, el medi marí, els penya-segats litorals, i els espasi agrícoles.
Finalment també s’ha situat cartelleria de benvinguda amb informació bàsica de l’espai natural, a l’aparcament que està ubicat al costat del càmping Benelux, dins la zona d’estacionament que hi ha a l’inici de la plana i amb accés pel tram final de la carretera asfaltada, així com a la cruïlla on es bifurca el camí, donant accés a Castell i Cala Estreta.
A banda del projecte d’instal·lació de cartells, també s’han dut a terme tasques de desbrossament de zones de la riera, així com del sotabosc de les pinedes i espais arbrats d’aquest àmbit, mitjançant el qual s’incideix en objectius com el de la prevenció d’incendis forestals, la gestió de l’ús públic, i la millora paisatgística i ambiental del conjunt de l’espai.
També s’han fet tasques de manteniment dels sistemes de retenció de sorra, i del confinament de la zona de dunes que té la platja, renovant les parts malmeses i permeten així avançar en la recuperació d’aquest destacat ecosistema.
Aquest espai dunar esdevé motor de biodiversitat de l’àmbit, incrementa el valor paisatgístic de la platja i esdevé un element vital per a la conservació i retenció de la sorra, estabilitzant la platja, i millorant la resiliència de la mateixa a fenòmens meteorològics intensos.
Cal destacar que la platja de Castell és un dels pocs àmbits litorals de la costa catalana que conserva l’estructura d’un espai natural, compost per platja, duna i bosc.
Totes les accions incloses en aquest projecte de senyalització i manteniment es finança mitjançant l’aportació econòmica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022, i dels fons FEADER.