El Museu de la Pesca inicia l’activitat “Experts a Bord”, mitjançant la qual diversos professionals de la mar donaran a conèixer el seu treball a bord des de les Barques del Peix

Dissabte vinent, 14 d’octubre, el Museu de la Pesca, a Palamós, posa en marxa una nova proposta patrimonial, gratuïta i oberta a tot el públic interessat, dedicada en aquest cas a donar a conèixer l’activitat de la pesca i les característiques de les embarcacions que s’utilitzen, des de la perspectiva de professionals del sector pesquer. Amb el nom de “Experts a Bord” aquesta activitat tindrà lloc precisament, a bord de Les Barques del Peix, l’extensió flotant del Museu al port de Palamós.

En aquest espai privilegiat, pescadors, patrons o “motoristes”, explicaran les característiques de la seva feina i de l’embarcació on treballen. Una mirada, experta i aprofundida, d’aspectes concrets i singulars de les Barques del Peix, que permetran al públic participant conèixer de primera mà l’activitat pesquera.

La posada en marxa d’aquesta proposta coincideix amb el cap de setmana dedicat a les Jornades Europees de Patrimoni 2023, en les quals el Museu de la Pesca participa. Precisament, dissabte 14 d’octubre, a les 12 h, amb la primera sessió de l’activitat “Experts a Bord”, on en aquest cas es comptarà amb la participació del patró de teranyina, Lluís Rodríguez.

Les activitats del Museu de la Pesca dedicades a les Jornades Europees de Patrimoni 2023 es complementaran diumenge 15 d’octubre, a les 12 h, amb la visita guiada a les exposicions del mateix equipament museístic palamosí.

L’activitat “Experts a Bord” tindrà continuïtat durant el darrer trimestre de l’any amb les dues sessions restants. Concretament el dissabte 18 de novembre a les 11:30h, en aquest cas amb la participació d’un mecànic naval “motorista”; i finalment el dissabte 2 de desembre, a les 12 h, amb la darrera sessió a càrrec d’un patró d’embarcació d’arrossegament.

Totes aquestes activitats són gratuïtes, però compten amb places limitades i cal fer la reserva prèvia a: https://tickets.museudelapesca.org

L’escenari d’aquestes visites és el de les embarcacions que formen Les Barques del Peix, l’extensió flotant del Museu, que inclou la barca d’arrossegament Gacela i la teranyina Estrella Polar.

“Les Barques del Peix”
La Gacela va ser construïda l’any 1960 a l’Ametlla de Mar, pel mestre d’aixa Gaseni Vallfegó. Amida vint metres d’eslora, més de cinc de mànega i dos i mig de calat. És una embarcació de mitjan segle XX que respon a un model característic de la costa catalana pel que fa a dimensions, sistema constructiu i equipaments: popa ampla per obrir portes, espai per triar el peix i proa alta per fer cara al mal temps.

Sempre ha estat vinculada al port de Palamós, i a la pesca d’arrossegament, fins a la seva donació per part de la família Massaguer, l’any 2006, al Museu de la Pesca, moment a partir del qual l’embarcació es troba amarrada al port pesquer al costat de l’equipament museístic amb la funció d’extensió flotant de l’exposició permanent.

Aquesta funció la realitza juntament amb l’Estrella Polar, la teranyina que completa la mostra visitable. Aquesta embarcació va ser construïda a les drassanes Cardona de Mataró i va entrar en servei l’any 1973. Té una eslora màxima de catorze metres i una mànega de cinc.

L’any 2002, un cop es van valorar totes les possibilitats patrimonials i museístiques de la barca i d’acord amb els antics propietaris de la teranyina (família Mauri), el Museu de la Pesca va sol·licitar la donació d’aquesta embarcació amb la finalitat la de musealitzar-la com a extensió del mateix Museu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Patrimoni

18/07/2024

Relacionades per entitat