Es presenta la segona edició del festival Amb So de Cobla que tindrà lloc aquest estiu a Palamós

La segona edició del festival Amb So de Cobla de Palamós situa en un lloc central de la creació contemporània el so d’aquesta formació musical única al món i ho fa avalat pels bons resultats de l’any passat i apostant de nou per la producció pròpia.

Impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Palamós, i la Diputació de Girona, i en col•laboració amb la Confederació Sardanista de Catalunya i l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, Amb So de Cobla mescla tradició i innovació a l’entorn de la sonoritat d’aquesta formació tradicionalment associada a onze músics però que en el festival es presenta en formats i fusions diverses.

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha obert la roda de premsa de presentació del festival que ha tingut lloc aquest matí al Palau Marc del Departament de Cultura de la Generalitat i que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig; el vicepresident tercer de La Diputació de Girona, Albert Piñeira, i els directors del festival, Adrià Bauzó i Pau Marquès.

Precisament l’alcalde de Palamós, ha valorat la importància del treball en equip: “Quan treballem junts tirem endavant amb més força, dir-vos que durant tots aquests dies us trobareu una vila, Palamós, al servei de la sardana i amb voluntat d’acollida” i ha recordat que l’Aplec de la Sardana de Palamós d’enguany arriba a la seva 50a edició, “una fita molt remarcable que sens dubte posarem en valor” ha subratllat.

Les propostes de l’edició 2018
L’estrena d’una nova producció (encàrrec del festival) liderada per l’acordionista Kepa Junkera, el qual en aquesta ocasió sumarà esforços amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona en el que vol ser un aprofundiment en el treball que el músic basc està desenvolupant d’ençà de la presentació, a principis d’aquest 2018, del seu àlbum FOK (Premi de la Crítica de l’Enderrock al Millor Àlbum de Folk); la presentació de l’espectacle Si són flors, floriran d’un nom clau del folk – fusió a Catalunya com és Marcel Casellas i la seva Cobla Catalana dels Sons Essencials i la producció de cloenda de la capitalitat de la Sardana de Figueres, Triple picat, en col•laboració amb la Jove Orquestra de Figueres, el Conservatori de Perpinyà i l’Orquestra i l’Esbart de Torroella de Montgrí, als quals s’hi suma la narració de l’actriu Cristina Cervià i els arranjaments i direcció musical del tenora Jordi Molina, són alguns dels noms propis del festival d’aquest 2018.

Amb So de Cobla, però, no oblida el vincle amb les efemèrides més importants del calendari i és per això que se suma a la celebració de l’Any Viladesau incloent en la seva programació el 18è Concert – Memorial Ricard Viladesau, amb les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins, que tindrà lloc el 8 d’agost a les 22 hores, a l’Arbreda Municipal de Palamós i a manera de concert inaugural.

Viladesau ha estat un dels més grans tenoristes de tots els temps, a qui el mestre Pau Casals va batejar com a ‘Príncep de la tenora’, en un dels epítets que han fet major fortuna en l’àmbit del sardanisme. S’escau -a manera d’anècdota- que un dels directors del festival, el músic Adrià Bauzó, va ser deixeble directe de Viladesau i un dels seus alumnes més estimats.

Bauzó justament ha posat en valor la figura de Ricard Viladesau i ha recordat que el genial tenora i compositor tindrà un pes específic en l’edició d’aquest 2018, la segona del festival. “Ricard Viladesau era un savi, es mereix un homenatge de país, va portar la cobla a uns nivells increïbles, crec que el món cultural li deu aquest reconeixement”. Bauzó ha afegit: “enguany hem apostat clarament per un festival de país, de territori, que reflecteixi el que considerem una autèntica tercera revolució en el món de la cobla”.

El també codirector, Pau Marquès, ha subratllat: “per a nosaltres va ser un repte molt important assumir la direcció del festival, entesa com la voluntat d’incorporar una mirada forana, externa. Creiem que ha estat un encert i ens sentim molt còmodes treballant en col•laboració amb tots els agents iinstitucions que participen d’aquest projecte”.

La programació d’Amb So de Cobla es concentrarà del 8 al 12 d’agost, amb els espectacles Triple picat (9 d’agost, a les 20.30 hores al Teatre La Gorga); Kirineoc de Kepa Junkera i la Cobla Sant Jordi (10 d’agost a les 21 hores al Parc del Convent dels Agustins); la proposta itinerant Sound fanfare de The Cobla Sound Fanfare i Si són flors, floriran de la Cobla Catalana dels Sons Essencials (11 d’agost, a les 22 hores i a les 23 hores, al Passeig de Mar, respectivament) i l’exhibició de colles sardanistes del dia 12 d’agost, a les 20 hores, a l’escenari del Passeig de Mar a càrrec de la Colla Dolç Infern de Lleida, la Colla Mirant al Cel de Sabadell i la Cobla Mediterrània.

Per als impulsors del projecte, Amb So de Cobla demostra que malgrat l’extens i divers mapa de festivals d’estiu ja existents a Catalunya, “encara hi ha buits i la música de cobla requeria, com va demostrar l’èxit de la primera edició, un marc propi i singular en aquesta atapeïda geografia de festivals”.

A banda dels concerts a Palamós, Amb So de Cobla també programa l’actuació de la Cobla Catalana dels Sons Essencials a Banyoles (13 de juliol), Figueres (26 de juliol) i Lloret de Mar (9 de setembre, sempre amb l’espectacle Si són flors, floriran) i igualment repetirà la sessió de masterclasses d’instruments de cobla a l’Aula d’aprenentatge de Palamós ja entrat el nou curs, el 20 d’octubre, amb professors reconeguts de flabiol (Xavier Torrent), tible (Ivan Alcazo), tenora (Jordi Molina), trompeta (Toni Gallart), trombó i fiscorn (Pep Moliner) i contrabaix (Joan Druguet).

Amb un pressupost de 80.000€, la segona edició d’Amb So de Cobla presenta tots els espectacles i la formació de manera gratuïta excepte el concert de l’Agrupació Sardanista Costa Brava, 18è Memorial Ricard Viladesau, que tradicionalment ha estat un acte de pagament.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Cultura

25/07/2024

Relacionades per entitat