L’Ajuntament de Palamós encarrega la prospecció d’una zona arqueològica localitzada a Mas Guàrdies

L’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós i el projecte d’intervenció integral “Palamós Millora”, inclòs en el Pla de Barris, han encarregat la supervisio arqueologica, prospecció i estudi d’un petit àmbit situat al barri de Mas Guàrdies, després que a finals de la setmana passada s’hi localitzessin restes arqueològiques.

La zona afectada es situa dins el projecte de prolongació del carrer Remigi Rubau i Morató, que actualment s’executa en un espai diàfan que hi ha entre els carres de Lleida i Tarragona, i que és utilitzat com a aparcament de l’Hospital comarcal.

PLA ESPECIAL DE PROTECCIÓ DEL PATRIMONI
El Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Palamós ja inclou aquest indret del Mas Guàrdies com a punt on es destaca la possibilitat d’existència de restes romanes. Tenint en compte aquest fet, el projecte “Palamós Millora” ja va preveure una partida per a la prospecció arqueològica.

Precisament els treballs de prospecció s’han encarregat a una empresa especialitzada que s’ha contractat especialment per a realitzar aquestes tasques que coordinen conjuntament l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós i el Departament de Cultura de la Generalitat.

SITJA I DÒLIES D’ÈPOCA ROMANA
Durant aquestes feines s’ha localitzat una gran sitja d’uns 2 metres de profunditat i la base d’una desena de dòlies (recipients de grans dimensions) d’època romana. Els elements trobats a l’interior de la sitja són principalment restes de teules ceràmiques i d’enderrocs d’una construcció, fet que podria confirmar l’existència d’una vil•la romana propera a l’excavació.

El resultat de la prospecció que actualment es realitza, catalogant i inventariant les restes localitzades, determinarà la importància de la troballa.

Dels elements localitzats en aquest indret es destaca bàsicament la sitja de grans dimensions. Les sitges s’utilitzaven per a l’emmagatzematge de cereals, vinculats a explotacions agràries, realitzades en el terreny.

Aquestes sitges eren aprofitades (omplertes i buidades) un parell o tres de cops, i posteriorment passaven a ser escombreres o zones de rebuig. L’anàlisi de les restes trobades a l’interior permet conèixer les activitats realitzades i dóna detalls de la vida quotidiana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat