L’obra es desenvoluparà sobre sòl municipal i tindrà un pressupost de prop de 5 milions d’euros finançats per l’ICO i amb una subvenció de la Generalitat
L’edifici de 34 habitatges tindrà un 25% dels habitatges destinat a col·lectius vulnerables i les primeres persones sòcies entraran a viure al 2026
Sostre Cívic, en col·laboració amb l’Ajuntament de Palamós, ha començat les primeres accions de les obres del seu projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús al municipi. Avui, davant del solar on es construirà l’edifici, l’Alcalde de Palamós i representants de la cooperativa Sostre Cívic han explicat els detalls dels inicis de les obres i del projecte en el seu conjunt. Aquest nou projecte de la cooperativa d’habitatges en cessió d’ús, s’emmarca en el compromís amb la creació d’un model d’habitatge cooperatiu innovador, sostenible i socialment responsable. Serà el primer projecte d’aquestes característiques a terres gironines.
L’edifici, anomenat ‘Terra de Mar’, està situat sobre un solar públic de 1000 m2 cedit pel consistori a l’Avinguda Catalunya, serà de 34 habitatges, qualificats de protecció oficial, distribuïts en planta baixa i cinc plantes, a més de 34 places d’aparcament soterrani. Els habitatges seran d’entre 39 i 67 metres quadrats, d’una a tres habitacions (modificables segons les necessitats del grup impulsor), amb una dotació d’espais col·lectius complementaris pensats per viure en comunitat. A més, serà construït amb els estàndards més alts d’eficiència energètica i sostenibilitat ambiental. Compta amb una certificació energètica A, i serà el primer edifici d’aquest model innovador d’accés a l’habitatge que obtindrà la certificació construcció sostenible VERDE (del Green Building Council España). La durada de les obres es preveu fins a finals de 2025 perquè les sòcies puguin entrar a viure a inicis de 2026.
Amb un pressupost total de 5 milions d’euros finançat principalment per l’Institut de Crèdit Oficial (el banc públic adscrit al Ministeri d’Afers Econòmics), també compta amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya i, fruit de la col·laboració també amb l’Ajuntament de Palamós, s’han reservat un 25% dels habitatges de la promoció per a veïnes de Palamós i comarca majors de 65 anys, joves fins a 35 i famílies monoparentals. D’aquesta manera ‘Terra de Mar’ exemplifica la col·laboració fructífera entre el sector públic i les entitats sense ànim de lucre per abordar les necessitats de parc social d’habitatge a preu estable i assequible. Els contractes de cessió d’ús són de per vida, les quotes mensuals (homologables al lloguer) seran d’entre 490 i 780 € (segons mida dels habitatges) i per entrar-hi a viure caldrà fer una aportació de capital (retornable sempre que es vulgui abandonar l’habitatge) d’entre 12.000 i 19.000 €.
El nou projecte, com tots els que gestiona Sostre Cívic, té un gran vessant comunitària. Per això és important que les persones interessades a viure-hi s’incorporin ja al grup impulsor. La campanya d’inscripcions està oberta fins al 12 de maig, i per formar-hi part cal fer-se soci de la cooperativa, complir els criteris de protecció oficial del municipi de Palamós i poder respondre econòmicament a les primeres aportacions de capital del projecte. Mentre duri la campanya d’inscripcions, tant ajuntament com Sostre Cívic informaran la ciutadania de les característiques del projecte a través de material divulgatiu i diferents sessions informatives. La cooperativa ha habilitat un formulari per totes les persones interessades a terrademar.sostrecivic.cat.
L’habitatge cooperatiu: un model antiespeculatiu a cavall entre la compra i el lloguer
Sostre Cívic és una cooperativa amb més de 1400 socis i sòcies que treballa per un model alternatiu d’accés i tinença de l’habitatge. És una entitat pionera a Catalunya en la divulgació, promoció i gestió de projectes d’habitatge cooperatiu sense afany de lucre i en règim de cessió d’ús. Es tracta d’una fórmula intermèdia entre la propietat i el lloguer: la tinença de l’immoble pertany a la cooperativa i les veïnes, que en són sòcies, participen i gaudeixen d’un dret d’ús indefinit, transmissible i a preu assequible, donant estabilitat a les sòcies cooperativistes que accedeixen a un habitatge. Actualment, gestionen uns 550 habitatges a tota Catalunya en diverses fases de promoció: 170 en convivència, i altres 450 en fase de desenvolupament. Recentment, ha estat reconeguda amb un premi plata als Premis World Habitat de l’ONU, els premis líders en habitatge a escala internacional.
Aquest model pretén transformar el mercat immobiliari promovent noves formes de convivència més comunitàries i evitant l’especulació, donat que la propietat col·lectiva dels habitatges impossibilita el lucre individual a partir del lloguer o la venda de l’habitatge.