Dissabte obrirà les portes la Capella del Carme, i diumenge el Castell de Sant Esteve de Mar, com a elements de referència del patrimoni de Palamós

El proper cap de setmana Palamós obrirà les portes de dos elements culturals i patrimonials de referència per al municipi. Es tracta de la Capella del Carme, espai d’art i patrimoni; i del castell de Sant Esteve de Mar, Bé Cultural d’Interès Nacional i origen de la vila de Palamós al segle XIII. Els actes festius d’obertura i d’inauguració s’han programat per al dissabte 28 de març, a les 18 h, en el cas de la Capella del Carme; i per al diumenge dia 29 de març, a les 19 h, per al castell de Sant Esteve.

Durant els darrers anys l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós amb la col•laboració de la Diputació de Girona, ha executat les obres de rehabilitació de la capella del Carme (1771), situada al c/ de Mn. Miquel Costa, al barri vell de Palamós. Aquest projecte ha permès recuperar l’edifici amb el seu volum original, construint una coberta, refent de nou les façanes existents i restaurant les cornises i capitells. Les dues fases d’obres realitzades també han inclòs la construcció d’un paviment de pedra natural en tota la planta de l’església així com les rampes i baranes d’accés adaptat, impermeabilització dels murs, ubicació de tancaments exteriors, així com la instal•lació dels serveis de climatització, elèctrics i audiovisuals.

Capella del Carme, espai d’art i patrimoni
Un cop finalitzades les obres de rehabilitació s’ha dut a terme la instal•lació del projecte museogràfic amb la qual l’antiga capella del Carme s’ha convertit en un nou equipament cultural de la vila. Aquest edifici, inclòs al catàleg de béns culturals del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Palamós, consta d’una única nau central, cinc capelles i la sagristia, amb una superfície construïda d’uns 285 m2.

L’Àrea municipal de Cultura i Patrimoni va elaborar el Pla Director del Patrimoni del municipi amb l’objectiu que es converteixi en el full de ruta que marqui a partir d’ara com s’ha d’actuar i gestionar tot el patrimoni de la vila. La proposta que marca més la visibilitat d’aquest Pla Director és la creació de quatre portes d’entrada al patrimoni. Precisament la porta d’entrada a la història de Palamós, estarà localitzada a la capella del Carme.

La capella i com a equipament cultural parlarà de la història del municipi, i serà punt de sortida de rutes urbanes i d’activitats al voltant del patrimoni cultural i natural.

També inclourà l’Espai d’Art Ezequiel Torroella, que més enllà de perpetuar la memòria del pintor palamosí exposant-hi temporalment les seves obres, serà un motor per a la promoció de les arts i del patrimoni local, una tasca que aquest artista sempre va dur a terme col•laborant amb la població i concretament a través del Cercle Artístic de Palamós.

Precisament Maria Forné i Carreras (1924-2012) Filla Adoptiva de la Vila i esposa del reconegut pintor palamosí Ezequiel Torroella (1921-1998), va fer donació de tots els seus béns i del llegat pictòric de l’artista amb l’interès de permetre la promoció i el foment de les arts plàstiques a Palamós i des d’aquest nou equipament, pensant especialment per als joves artistes i el gaudi per a tots els ciutadans d’un espai d’art i patrimoni. El projecte de la Capella del Carme també contempla la possibilitat que l’edifici pugui tenir un ús polivalent, acollint altres activitats compatibles amb aquest nou espai com concerts de música de petit format, conferències, projeccions, espais de creació o exposició.

La Capella del Carme obrirà al públic a partir del diumenge 29 de març amb els següents horaris. Divendres i dissabtes de 17 a 20h, i diumenges i festius d’11 a 14h.

Castell de Sant Esteve de Mar
El diumenge 29 de març, a partir de les 19 h, tindrà lloc l’acte festiu de finalització del projecte de consolidació del castell de Sant Esteve de Mar, situat a La Fosca, després que aquest s’anul•lés el passat diumenge a causa del mal temps. La celebració de diumenge permetrà donar el tret de sortida a les visites públiques del castell, que es preveu que s’iniciïn a partir del mes de maig, gestionades des de l’Àrea municipal de Patrimoni. Precisament aquest servei municipal instal•larà, durant les properes setmanes, la senyalètica que està prevista per als diversos elements de referència d’aquest bé.

L’Ajuntament de Palamós, la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social ”la Caixa”, varen signar un conveni de col•laboració mitjançant el programa Romànic Obert, el qual ha permès la recuperació de l’immoble, amb el desbrossament així com el reforç i consolidació dels murs i les parets existents, el seguiment arqueològic, l’arranjament dels accessos i el sanejament de l’entorn.

Les restes del Castell de Sant Esteve de Mar es troben situades en un promontori estratègic al caire d’un penya-segat, entre la platja de Sant Esteve de la Fosca i S’Alguer. El castell va ser construït damunt de restes romanes i segurament aquestes damunt d’antics assentaments ibèrics.

El castell de Sant Esteve de Mar és Bé Cultural d’Interès Nacional i origen de la vila de Palamós al segle XIII. La significació del castell comença quan el rei Pere II, el Gran, l’any 1277, encarrega la seva compra. A partir de l’adquisició d’aquestes terres, s’afavorí el poblament de Palamós amb privilegis que es consolidaren més tard en el document de la carta pobla 1279.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat