El Museu de la Pesca de Palamós i la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona–Ajuntament de Palamós) posen en marxa, el proper dissabte 21 d’abril, una nova edició del Taller de Restauració i Manteniment d’Embarcacions de Fusta.
Amb aquest taller, que ja té totes les seves places exhaurides, es vol seguir posant en valor la cultura marítima del litoral català així com permetre als seus participants acostar-se als coneixements i les tècniques del mestre d’aixa, les diverses eines i materials a utilitzar.
El curs tindrà lloc durant quatre sessions, obrint l’activitat aquest dissabte 21 d’abril, i seguint durant els tres primes dissabtes de maig (5, 12, 19 de maig), de 9 a 13.30 h.
La dinàmica d’aquest taller serà bàsicament pràctica, treballant directament en una drassana tradicional del municipi on els participants disposaran de les eines i la maquinària adequada per al desenvolupament de les tasques programades.
El contingut de les sessions contemplen la teoria però sobretot la pràctica i la manipulació d’eines i materials emprats per mestres d’aixa en la construcció de bastiments tradicionals tot familiaritzant els participants amb un vocabulari ric i propi que també cal posar en valor.
Durant la primera de les sessions del Taller de Restauració i Manteniment d’Embarcacions de Fusta que tindrà lloc dissabte, es realitzarà una introducció a les tècniques i les eines de treball dels mestres d’aixa.
En la resta de les sessions previstes es realitzaran pràctiques de calafatament i imprimació de juntes, aplicació de coles i pega, polir i pintar. Els alumnes també aprendran el sistema per a netejar i retirar de les juntes l’estopa i la massilla velles, polint les juntes i allotjant la nova estopa.
Totes aquestes tasques estaran supervisades en tot moment per calafats professionals i tècnics de patrimoni.
El Taller de Restauració i Manteniment d’Embarcacions de Fusta compta amb la col•laboració de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.