El poblat ibèric de Castell es torna a obrir al públic

Dissabte passat 12 d’octubre, es va tornar a donar accés al públic al poblat ibèric de Castell. Després de més de tres anys tancat al públic per perill d’esllavissades, s’han dut a terme diverses actuacions per reobrir el jaciment garantint la seguretat dels visitants.

La reobertura s’ha fet coincidint amb la vsisita guiada que hi ha programat el Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb motiu de les activitats programades aquest passat cap de setmana dins les Jornades Europees del Patrimoni.

Diversos temporals i fenòmens meteorològics ocorreguts aquests darrers anys, varen provocar diverses esllavissades i danys importants en estructures arqueològiques del poblat ibèric de Castell. Per aquest motiu, davant el perill que suposaven aquestes esllavissades i la possibilitat que n’hi haguessin de noves, amb el consegüent risc per als visitants, es va tancar el jaciment a finals de 2019 en el punt d’accés al recinte arqueològic.

Durant aquest període s’han desenvolupat tasques de conservació i restauració d’estructures, s’ha reexcavat un refugi de la Guerra Civil i s’ha cobert amb graves per preservar-lo i s’ha instal·lat una malla antiesllavissades, amb una xarxa de cables d’acer galvanitzat amb enreixat de triple torsió, ancorada en el terreny natural per evitar la caiguda de despreniments de la roca.

Aquestes actuacions, que han comptat amb finançament de la Direcció General del Patrimoni Cultural (Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya), permeten reobrir la plataforma inferior del poblat ibèric de Castell a la visita pública.

En paral·lel durant les darreres setmanes s’han dut a terme un seguit d’actuacions de conservació preventiva impulsades pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

A banda d’aquestes actuacions, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Ajuntament de Palamós treballen de manera conjunta per incorporar una nova senyalística al jaciment que faciliti la seva interpretació i també per millorar l’accessibilitat des de la platja de Castell al poblat per a persones amb determinades tipologies de mobilitat reduïda.

Castell, un enclavament ibèric estratègic

El poblat ibèric de Castell està ubicat en un promontori que s’endinsa en el mar, unit a terra ferma per un petit istme al final de la platja de Castell.

Les primeres evidències d’ocupació humana daten del segle VI aC, quan en aquest lloc s’establí una petita comunitat indígena de la primera Edat del Ferro i, a finals del segle V aC, es conforma el primer assentament ibèric, concentrat a la plataforma superior del promontori i en terrasses ubicades a llevant i a ponent.

Amb l’arribada dels romans al territori, a finals del segle III aC, el poblat va continuar evolucionant urbanísticament, a diferència de la majoria d’assentaments d’aquesta cultura que majoritàriament varen ser abandonats. Més endavant, la pèrdua d’importància estratègica, sobretot des del punt de vista comercial, va fer innecessari el manteniment d’aquest poblat que s’aniria abandonant progressivament en el decurs del segle I dC.

El poblat ibèric de Castell va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de zona arqueològica, segons l’acord de 17 de setembre de 1996, del Govern de la Generalitat, que figura al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya – DOGC 2272 de 23 d’octubre de 1996 i també està inclòs al Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Patrimoni

Relacionades per entitat