El president de la Generalitat, Artur Mas, inaugurarà dissabte “l’Espai del Peix”, a Palamós

A l’Espai del Peix ja és tot a punt perquè, un any després de l’inici del seu procés d’obres, tingui lloc l’acte d’inauguració d’aquest innovador projecte cultural, docent i social de Palamós que contribuirà a donar a conèixer el peix fresc de la costa catalana, a potenciar el sector pesquer, gastronòmic i turístic del litoral gironí, així com a la projecció exterior del propi municipi.

L’acte d’inauguració es durà a terme el pròxim dissabte 26 de març a les 12h i serà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, acompanyat de l’alcaldessa de Palamós, M. Teresa Ferrés, i del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M. Pelegrí. Després de la visita al nou equipament, situat a la Llotja del port, el president de la Generalitat descobrirà una placa commemorativa de l’acte i es dirigirà a tot el públic assistent en un parlament que tindrà lloc a la Llotja del port, on també se servirà un refrigeri. La inauguració de l’Espai del Peix comptarà també amb la presència de destacats xefs de la cuina catalana, com els estrelles Michelin, Joan Roca o Mey Hofmann.

Posteriorment el president de la Generalitat visitarà el Museu de la Pesca així com l’extensió flotant d’aquest equipament cultural. Es tracta concretament de les dues embarcacions de pesca que el Museu palamosí té atracades al port de la vila, La Gacela i l’Estrella Polar, que a partir de la propera setmana s’obriran al públic per a ser visitades.

Un cop inaugurat aquest nou equipament l’Espai del Peix iniciarà, la resta del dissabte fins a les 19 h i el diumenge 27 de març, de 10 a 14 h, una jornada de portes obertes per a que tothom que ho desitgi pugui visitar-lo.

UN NOU EQUIPAMENT CULTURAL DE PALAMÓS
Amb el tret de sortida que suposa la inauguració de dissabte, l’Espai del Peix es converteix en un nou equipament cultural de Palamós que gestionarà la Fundació Promediterrània (que inclou també el Museu de la Pesca), amb el lideratge de l’Ajuntament de Palamós i el suport de la Diputació de Girona i Ports de la Generalitat, depenent de la conselleria de Territori i Sostenibilitat.

Les obres realitzades durant aquest darrer han estat a càrrec de l’empresa Sinorme, amb un pressupost global d’uns 355.000 €. A aquest cost cal sumar-hi la inversió en equipaments, continguts i dissenys que han suposat uns 300.000 € més. El projecte d’interiorisme i d’exposició va a càrrec de Varis Arquitectes, dirigit per l’arquitecte Dani Freixes (Premio Nacional de Diseño-04), responsable del disseny d’altres equipaments a Palamós com el Museu de la Pesca o bé el futur espai cultural de la Capella del Carme.

EL PROJECTE DE “L’ESPAI DEL PEIX”
L’Espai del Peix s’ubica al port de Palamós, concretament, al primer pis de l’edifici de la llotja on ocupa 280 metres quadrats de superficie, amb una cabuda per a 150 persones. Així des d’aquest equipament, situat al costat de les oficines de la Confraria de Pescadors de Palamós, es podrà contemplar l’arribada del peix i, al mateix temps, el procés de la seva subhasta, per a la qual cosa s’ha habilitat al passadís d’entrada, gran vidriera per on poder seguir amb comoditat la subhasta sense interferir en el seu procés.

L’Espai del Peix vol contribuir de manera global al coneixement del peix fresc de Palamós, esdevenint un centre d’interpretació del port i la pesca, una aula gastronòmica i un taller de degustació del peix. Aquesta proposta és única i diferent ja que es tracta d’un projecte participatiu, que complementa en un mateix àmbit l’oferta del propi Museu de la Pesca, i en la qual el visitant viurà l’experiència de tot el procés des de la captura del peix, la comercialització i manipulació, fins que arriba al plat, i amb la finalitat de fomentar una pesca, una cuina i un consum responsables.

L’Espai del Peix està pensat en tres àmbits, articulats i complementaris:

•Un Centre d’Interpretació del Port i la Pesca, que, a través d’un muntatge audiovisual i d’una exposició mostrarà al visitant el recorregut del peix, des de la seva captura fins arribar al plat.

•Una Aula Gastronòmica del Peix, entès com un espai pedagògic i de demostració que, a través de cursos i tallers presentarà la cuina tradicional dels pescadors, la cuina de bord, possibilitarà la identificació d’espècies i la seva valoració, així com la seva manipulació i conservació.

•Un Taller de Degustació del Peix, que permetrà viure l’experiència d’assaborir el peix del litoral gironí, tot posant de relleu les espècies menys valorades comercialment, però culinariament valuoses.

La Fundació Promediterrània gestionarà les activitats que es desenvolupin en L’Espai del Peix, posant accent en la vocació marítima de Palamós. L’Ajuntament de Palamós vetllarà per difondre l’equipament cultural mitjançant accions per promoure aquest espai i fomentar la participació dels diferents sectors i agents locals amb el nou projecte.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat