El proper divendres tindrà lloc l’acte d’atorgament de la Medalla de la Vila de Palamós a l’Agrupació Teatral la Gespa

El proper divendres, 20 de març, tindrà lloc el lliurament de la Medalla de la Vila de Palamós a l’entitat local, Agrupació Teatral la Gespa, en un acte públic i solemne que es durà a terme a partir de les 20 h, al teatre La Gorga. La ceremonia, oberta a tothom, comptarà amb la presència de la corporació municipal i de l’ampli nombre d’integrants que formen aquesta entitat teatral local.

El Ple de l’Ajuntament de Palamós corresponent al mes de febrer va aprovar, per unanimitat de tots els grups municipals representats al consistori, atorgar la Medalla de la Vila de Palamós a l’Agrupació Teatral la Gespa amb motiu del seu 50è aniversari. La Medalla de la Vila de Palamós esdevé la condecoració municipal en el seu grau més elevat que es pot atorgar a una entitat local com a reconeixement a la seva implicació i treball a favor de la població.

Amb aquesta alta distinció la corporació municipal i el poble de Palamós volen agrair i reconèixer la tasca que ha realitzat l’Agrupació Teatral la Gespa durant aquests 50 anys i amb una transcendència i dimensió pública i social important, perquè ha contribuït a enriquir amb qualitat i engruixir amb quantitat la vida social i cultural de la vila, així com a promocionar i fomentar la cultura popular i tradicional catalana pel present i pel futur del territori.

50 anys d’història de l’Agrupació Teatral la Gespa
El grup de teatre La Gespa té els seus orígens quan després de dècades de repressió, un grup de joves palamosins amb alguns actors del grup Calderon que es va dissoldre l’any 1964 van iniciar, pels volts de 1965, les representacions de Els Pastorets, forjant des d’aquest moment una llarga trajectòria de treball constant i dedicació al foment del teatre a Palamós.

L’any 1969, representen El més petit de tots, de Folch i Torras, sota el nom d’Agrupació Teatral del Cine Club Palamós. A continuació se succeeixen obres d’entreteniment: Pi, noguera i castanyer, d’Àngel Millà i Lluís Casañas, El triomf de la carn i Gente bien, de Santiago Rusiñol.

La fundació de l’entitat com a Grup Escènic Palamosí, GESPA data de l’any 1970, coincidint amb els darrers anys del franquisme i de la transició, època en la qual el grup de teatre La Gespa es decantà per un teatre compromès. Aquella primera etapa finalitza l’any 1987 amb el tancament de la Casa de la Cultura per obres.

L’any 1974 Gespa pro activa organitza el Primer Concurs de Teatre Infantil i Juvenil amb l’objectiu d’acostar el teatre als nens i als joves. Aquest projecte és pioner a les comarques de Girona. Per evitar l’esperit competitiu, l’any següent la converteix en Mostra i se n’organitzen fins a nou edicions.

Des que es va iniciar la Mostra de Teatre Amateur de les Comarques Gironines de Sarrià, La Gespa hi va portar sempre les seves obres i hi va poder mesurar el seu nivell en comparació amb els millors grups de Girona, d’Olot o el TEI de Sant Marçal.

El 1987, amb el tancament de l’edifici de la Casa de la Cultura per obres, Gespa va posar fi a un cicle llarg i brillant de representacions i així mateix també a l’organització de la Mostra de Teatre Infantil i Juvenil. Circumstàncies diverses i, entre elles, les obres de rehabilitació de l’edifici de la Cultura varen suposar un tall de tretze anys d’activitat. Va ser l’any 2000, amb el Teatre La Gorga equipat, que l’Àrea de Cultura va demanar a La Gespa de recuperar la Mostra de Teatre i, engrescats amb aquest projecte, va sorgir la voluntat de tornar a l’escena. Així l’any 2001, La Gespa va reprendre la seva activitat en una segona etapa amb l’obra Els pastorets, una història diferent que feia un repàs històric de les obres representades en l’etapa anterior.

A partir d’aquí comença una nova etapa que es caracteritza per la incorporació de nous actors i col•laboradors fins a formar un col•lectiu d’un centenar de persones La disponibilitat d’actors ha fet que, simultàniament, es preparessin obres d’autor reconegut, que han permès actuar més enllà de l’àmbit local i al mateix temps produccions totals de Gespa, els textos i les músiques de les quals han estat elaborats en el si de l’Agrupació. Gespa manté sempre més d’una obra en procés.

D’ençà de la representació de Els pastorets, una història diferent, Gespa ha produït any rere any prop d’una vintena d’obres moltes d’elles valorades amb reconeguts premis. La producció de més èxit ha estat Entre dones, que ha superat la vintena de representacions a diverses localitats gironines i va participar al Fitag 2007. Al 14è concurs de Teatre Amateur Rafael Anglada de Santa Coloma de Farners (2008) va obtenir diversos premis: a la millor actriu principal (Nuri Domènech); a la millor obra; a la millor interpretació de grup; i el premi popular per votació del públic. I les següents nominacions: a la millor escenografia, al millor vestuari, maquillatge i perruqueria, a la millor llum i so, a la millor direcció, a la millor actriu de repartiment (Nuri Pérez) i dues nominacions més a la millor actriu principal (Dolors Badosa i Isabel Llambrich).

Del 2004 al 2014, ambdós inclosos, Gespa ha format part de la comissió organitzadora de les Mostres de Teatre. Gespa al llarg dels anys sempre s’ha mantingut oberta a tothom que tingui interès pel teatre tant a l’escenari com entre bambalines. Això ha fet que la formació s’hagi anat renovant i fent gran alhora, amb la creació del grup Gespa Jove que ja té un historial de representacions.

Amb l’activitat de Gespa, Palamós no només ha recuperat la vida teatral sinó que s’ha convertit en una de les viles de les comarques de Girona més dinàmica en matèria de producció de teatre amateur.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat