La Confraria de Pescadors de Palamós organitza un acte de protesta en desacord amb la proposta de regulació de la pesca del 2025 presentada per la Comissió Europea. L’acte tindrà lloc dilluns vinent 9 de desembre, a les 13 h, a l’esplanada de la llotja del port pesquer de Palamós i comptarà amb la lectura d’un manifest.
La proposta de regulació de la pesca presentada per la Comissió Europea, és considerada com a desproporcionada pels pescadors, que veuen com la seva aplicació pot posar en risc la supervivència del sector pesquer català i de les empreses que de manera directa o indirecta estan vinculades, de l’àmbit de la comercialització, la restauració i el turisme.
És per això que la Confraria de Pescadors de Palamós fa una crida a tota la ciutadania del municipi a donar suport al sector pesquer local i sumar-se a l’acte de protesta que tindrà lloc dilluns.
Aquesta concentració es replicarà a la resta de ports pesquers catalans, i forma part de la protesta que les confraries catalanes han previst per la setmana vinent, amarrant les barques a port el dilluns dia 9 i el dimarts 10 de desembre.
La proposta presentada per la CE afecta principalment la modalitat d’arrossegament de fons, que representa el 60% del valor total de les vendes a la llotja segons les dades del 2023. Sense aquesta modalitat, la pesca professional catalana corre el perill de desaparèixer.
El sector ha fet esforços significatius cap a una pesca més sostenible, implementant mesures voluntàries com la reducció de jornades de pesca a menys de 12 hores, vedes biològiques anuals de més de 50 dies, zones d’exclusió pesquera i arts de pesca més selectives. El model pesquer català, basat en confraries que gestionen les llotges de peix, garanteix el control de les captures i estadístiques pesqueres, sempre sota la supervisió de la Direcció General de Pesca.
En els últims anys, la flota pesquera catalana ha sofert una reducció del 50%, una pèrdua irreparable tant a nivell socioeconòmic com cultural.
Aquesta disminució és conseqüència directa d’una normativa que no reflecteix la realitat del sector i que genera desmotivació entre els professionals. El Pla Multi Anual (MAP) aprovat per la UE al 2019 ja va significar un gran repte per al sector, amb una reducció del 40% de la capacitat pesquera fins al 2024.
Ara, la nova proposta de la CE per al 2025 preveu una retallada encara més severa, amb una reducció del 80% dels dies de pesca anuals i del 30% de les captures de gamba vermella, entre altres limitacions. Segons dades de l’ICATMAR, els estudis utilitzats per justificar aquesta proposta es basen en un mètode de càlcul erroni. Les espècies rellevants es troben dins dels límits biològics segurs a les aigües catalanes, fet que evidencia la necessitat de revisar el model aplicat.
Els pescadors catalans treballen cada dia per oferir peix i marisc de qualitat, de manera sostenible i respectant la sobirania alimentària. Per tot això els pescadors catalans diuen NO a aquesta proposta. La pesca catalana mereix respecte i suport per continuar sent un pilar fonamental del nostre territori.
Davant aquesta situació, la Federació Catalana de Confraries de Pescadors fa una crida a les administracions pesqueres, entitats econòmiques i socials, i a tota la ciutadania perquè es posicionin al costat del sector pesquer. A més, una representació de diverses confraries catalanes participaran la setmana vinent en una protesta a la seu de la delegació de la UE a Madrid.