La Capella del Carme presenta, en una exposició, la figura i el treball del palamosí Ernest Moradell, clau en el disseny gràfic del segle XX

Demà divendres, 19 de juliol, a les 19 h, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Ernest Moradell, pioner del disseny gràfic”, que acull l’espai cultural i patrimonial de la Capella del Carme, i que és organitzada per l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós.

Mitjançant aquesta mostra es vol posar en valor la figura del palamosí Ernest Moradell i Català, destacat dissenyador gràfic amb una àmplia producció de treballs principalment durant la dècada dels anys 60 i 70.

L’exposició ha estat comissariada per Arcadi Moradell, fill del dissenyador, juntament amb Antoni Monturiol, i permet fer un recorregut pel treball d’aquest dissenyador icònic, mitjançant una seixantena de peces exposades, que es podran veure tant en format físic, cartells o passamà, com amb la projecció d’imatges.

També s’inclouen fragments del documental televisiu “Costa Brava, sorra, sol i sexe” dirigit per Felip Solé, on l’Ernest Moradell parla de la creació de la marca turística, però també de com ell feia la seva feina de publicista i dissenyador en el marc de l’època dels anys 60 i 70 del segle XX, i dins del context turístic.

“Mantenga limpia España”

Entre els treballs exposats hi ha anuncis emblemàtics de productes de les marques Pepsi-Cola, Cervezas Damm o Nestlé. Però també de molt recordats com el de la campanya institucional “Mantenga limpia España”, impulsada l’any 1963 per la Dirección General de Información y Turismo.

L’objectiu era el de conscienciar la societat espanyola per tal que adoptés estàndards que per a molts europeus ja eren normals, i dels quals Espanya encara es trobava a una distància considerable.

La difusió va ser a nivell estatal i es van utilitzar tots els mitjans propis d’aquell moment per fer-la efectiva: cartells, tanques publicitàries i anuncis a la ràdio i a la televisió. Moradell va realitzar uns quants cartells per a aquesta campanya que hem de situar entre 1964 i 1967.

Cartell turístic de Palamós

Dins l’exposició també es destaca la mostra del cartell turístic de Palamós, que va guanyar el concurs que l’Ajuntament del municipi va convocar l’any 1967. Es tracta d’un cartell que té molta vinculació amb l’obra pictòrica de Moradell i en el qual es veu la façana marítima de Palamós, molt esquemàtica i quasi cubista, amb un tractament molt geomètric de les superfícies arquitectòniques dels edificis.

L’exposició “Ernest Moradell, pioner del disseny gràfic” es podrà veure a la Capella del Carme fins al 13 d’octubre, amb accés gratuït. Els mesos de juliol i agost l’horari d’obertura al públic serà cada dia de 18 a 21 h, mentre que el setembre i octubre la mostra s’obrirà tots els divendres i dissabtes de 17 a 20 h, i els diumenges i festius d’11 a 14 h.

Dissenyador icònic

Ernest Moradell i Català (Palamós 1920-Barcelona 2005), es va traslladar de petit a viure, primer a Girona i, posteriorment, a Barcelona amb la seva família (1929). Ernest Moradell té una formació molt autodidacta pel que fa al disseny gràfic. Va tenir una incipient formació artística a l’Escola d’Arts i Oficis de Sant Martí de Provençals (1935).

Com a molts dels grafistes de la seva generació, li va tocar de viure una situació convulsa, amb la Guerra Civil i la postguerra. L’any 1939 el van enviar al front de l’Ebre formant part de la malaguanyada Lleva del Biberó.

Posteriorment, el seu aprenentatge el fa a impremtes i en tallers gràfics on aprèn un ofici, amb petits treballs moltes vegades molt mecànics, però que li donarà solidesa en el futur. Va passar pels tallers de Seix & Barral on va adquirir coneixements pràctics del món editorial. La base dels seus treballs gràfics, en gran mesura, parteix de l’aplicació dels seus coneixements artístics. Pintar va ser una activitat a la qual es va dedicar tota la seva vida de forma paral·lela al treball professional.

La fi de la Segona Guerra Mundial va suposar un major període d’obertura del règim franquista. Aquesta conjuntura va permetre obrir petites escletxes d’oportunitats. En el cas d’Ernest Moradell, el 1949, entra com a grafista a l’agència Gabernet Publicitat on esdevingué director d’Art. Va estar-hi fins al 1964. Del 1966 al 1970, dona classes a l’Escola Massana on imparteix classes d’Il·lustració de Plàstica Publicitària. Més tard treballà a altres agències publicitàries com Alas Companyia General de Publicitat, que es transforma, més endavant, amb InterAlas DMM (1964-1985), d’on en serà el director creatiu amb treballs per a grans empreses i multinacionals.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Patrimoni

Relacionades per entitat