L’Ajuntament de Palamós utilitza falcons per foragitar estornells i pardals dels espais públics

Les nombroses colònies d’estornells i pardals situades en parcs i pinedes urbanes de Palamós, segueixen provocant diverses molèsties al veïnat de l’entorn, motivades bàsicament per l’elevat soroll que fan tant a primera hora del matí com a darrera hora del vespre i pel volum d’excrements que generen, embrutan mobiliari urbà, carrers i cotxes.

Prova pilot al parc urbà de l’Arbreda
Davant aquesta situació, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha realitzat durant aquesta setmana una prova pilot amb la utilització de falcons per tal de foragitar d’aquestes zones estornells i pardals, amb l’objectiu de dispersar les colònies d’aquestes aus fora del nucli urbà.

La prova s’ha centrat en el parc urbà de l’Arbreda, situat en el centre del municipi i poblat d’arbres de l’especie dels plataners, que es converteixen en refugi habitual d’aquestes aus. D’aquesta manera i, mitjançant una empresa especialitzada, durant aquests dies i coincidint amb la posta del sol, s’ha estat actuant en aquest parc, on mitjançant l’actuació continuada de vols de falcons s’han foragitat les colònies d’estornells i pardals que hi feien nit.

Resultat positiu
El resultat ha estat positiu destacant l’elevada disminució d’aquestes aus en aquest indret, on era molt freqüent veure grans grups d’estornells principalment a darrera hora de la tarda.

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós destaca que aquesta és una prova pilot a l’espera de valorar els seus resultats, que no s’obtindran fins passat un temps quan es pugui comprovar si els estornells tornen a situar-se en grans colònies en aquest indret. Si els resultats són els desitjats, la mesura s’aplicarà en altres espais públics de la vila.

Molèsties en zones d’esbarjo ubicades en parcs
A Palamós la concentració d’estornells i pardals se situa en les zones arbrades del nucli urbà. Les molèsties ocasionades per les colònies d’estornells provoca les queixes dels veïns d’aquestes zones i dels usuaris d’equipaments infantils i d’espais d’esbarjo ubicats principalment en parcs.

En els darrers anys ja s’havien realitzat diverses accions per foragitar les colònies d’estornells i pardals basades principalment en la utilització de canons de so per espantar les aus, però el sistema no va donar el resultat desitjat.

Falcons i àligues també pels gavians
El passat mes de maig i coincidint en l’època de cria del gavià argentat, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós va realitzar també una nova campanya per a la reducció de la presència d’aquestes aus, molt prolífiques a la vila, tant de l’àmbit públic, com de teulats, terrasses i balcons de propietats privades.

El programa d’aquesta campanya va incloure l’edició de tríptics informatius on s’especificaven les principals mesures a realitzar per aquells veïns que detectessin la presència de gavians a la seva propietat.

A banda l’Ajuntament de Palamós també va activar durant tot el procés de posta dels gavians, l’actuació continuada de vols de falcons i àligues per tal d’aconseguir foragitar els gavians d’aquests espais, destacant una reducció dràstica de la presència d’aquestes aus.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat