L’investigador Miquel Ortega inaugura el nou curs acadèmic de la Càtedra d’Estudis Marítims

La Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós) va dur a terme, ahir dijous 4 de novembre, a les 18:30 h, la tradicional lliçó inaugural amb la qual cada any s’obre oficialment el seu curs acadèmic, en aquest cas corresponent al període 2021-2022.

L’acte va tenir lloc a l’Espai del Peix, i va comptar amb la presència de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig; el delegat del rector per al Territori i la Sostenibilitat de la Universitat de Girona, Jaume Feliu; i el director de la Càtedra d’Estudis Marítims, Joan Lluís Alegret.

Les raons per les quals cal canviar el rumb en l’ús de la Mediterrània
Per aquesta ocasió l’obertura acadèmica de la Càtedra es va realizar amb la conferència: “15 raons i una història per les quals cal canviar el rumb en l’ús de la Mediterrània”, a càrrec del doctor Miquel Ortega, investigador de la Fundació ENT-Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat autònoma de Barcelona.

La conferència es basa en l’informe: “La aceleración azul del Mediterráneo espanyol” elaborat pel Dr. Ortega, i publicat recentment (setembre de 2021) dins la col•lecció “Informes explotatorios” de la Fundació ENT. Aquest estudi descriu l’acceleració de les activitats econòmiques que ha tingut lloc a les aigües i l’entorn costaner mediterrani espanyol en els últims seixanta anys, i mostra la impossibilitat de la seva continuïtat tendencial, a causa dels límits físics i ecològics dels recursos disponibles.

L’informe veu necessari plantejar escenaris econòmics alternatius que facin possible una transició que regeneri i mantingui un bon estat de l’ecosistema costaner i marí, a més d’afavorir la màxima generació i distribució del benestar produït en les activitats econòmiques.

Més de vint anys de la Càtedra d’Estudis Marítims
Aquest any la Càtedra d’Estudis Marítims enceta el seu vint-i-uné curs acadèmic des que l’any 2000 es va crear a Palamós com una extensió de la Universitat de Girona al territori per fomentar i divulgar la recerca marítima.

En aquestes conferències inaugurals hi han participat científics d’orígens i disciplines molt variades, tot constatant l’interès de la Càtedra per abordar la realitat del litoral des de diferents perspectives: biologia, ecologia, tecnologia, economia, geografia, història, filologia o gastronomia.

Durant l’any, la Càtedra d’Estudis Marítims participa en projectes per a la millora del sector pesquer, impulsa l’edició de la col•lecció de llibres Quaderns Blaus, sobre temes marítims i pesquers; organitza el Cicle Pesca i Ciència, per a la difusió i divulgació de la recerca científica en l’àmbit de la mar; realitza xerrades, conferències i jornades tècniques, dona suport i assessorament als programes d’activitats organitzades pel Museu de la Pesca, o participa en l’àmbit científic de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.

A banda la Càtedra d’Estudis Marítims forma part de la Comissió de seguiment projecte estratègic “Palamós Peix”; és membre del Consell Assessor de Pesca – Comissió Recerca i Sostenibilitat; i també de la Comissió de Seguiment del Pla de Gestió de la Gamba de Palamós que impulsa la Confraria Pescadors de Palamós.

La tasca científica de la Càtedra d’Estudis Marítims va ser reconeguda el 2012 amb la “Gamba d’Or”, atorgada per l’Associació de Restaurants de la Badia El Plat Blau, i la distinció de Confrare d’Honor atorgada el 2013 al seu director Joan Lluís Alegret, per la Confraria de Pescadors de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

26/07/2024

Relacionades per entitat