Palamós organitza un acte d’homenatge als palamosins que van ser deportats als camps de concentració nazis durant la II Guerra Mundial

L’Ajuntament de Palamós organitza un acte d’homenatge als palamosins que durant la Segona Guerra Mundial van ser deportats als camps de concentració nazis.

Es tracta concretament de: Josep Ballesta Pelegrí (alliberat), Llibert Felip Risech (mort al camp de Gusen), Lluís Ferrer Matas (deportat a Buchenwald, es desconeix si va sobreviure), Pere Homs Vilanova (mort al camp de Gusen), Joaquim Mas Pons (mort al camp de Gusen), Martí Noguer Maria (mort al camp de Gusen), Joan Pagès Moret (alliberat), Jaume Soler Juanals (mort al camp de Mauthausen), i Arcadi Sureda Rost (alliberat).

Familiars de bona part d’aquests nou veïns de Palamós seran presents en aquest acte de record i sentit homenatge, obert a tothom, que tindrà lloc el divendres 5 de maig, a les 19 h, als jardins del cementiri municipal de Sant Joan de Palamós. Precisament s’ha escollit aquesta data amb motiu de la commemoració del 72è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen.

El programa d’aquest reconeixement inclou els parlaments de les autoritats i d’algun dels familiars, així com la interpretació musical d’un duet i la descoberta d’una escultura en record dels deportats, obra de l’artista palamosina, Tània Font.

Amb la inauguració d’aquest monument el municipi vol recordar els palamosins que van haver de patir les condicions extremes de vida en aquests camps, en un acte que farà extensiu l’homenatge a tots els deportats, i que té com a objectiu reivindicar el dret a la memòria, el reconeixement a aquestes víctimes i, sobretot, a la defensa incondicional del valor de la llibertat.

9.000 espanyols deportats
Es calcula que dels més de 9.000 espanyols deportats als camps de concentració nazis només van aconseguir sobreviure uns 2.000, la majoria dels quals no van tornar al país. Entre el gruix d’aquests deportats hi havia un nombre elevat de catalans.

La majoria moriren per les condicions duríssimes i extremes de vida als camps, en caure exhausts pels treballs forçats, afectats per malalties epidèmiques o bé torturats i assassinats a mans de la barbàrie nazi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

26/07/2024

Relacionades per entitat