L’alcalde de la ciutat portuguesa de Viana do Castelo, Luís Nobre, acompanyat d’assessors en desenvolupament i economia d’aquest municipi, varen visitar Palamós ahir (10/04/24), amb l’interès de conèixer de primera mà, els projectes que s’impulsen en l’àmbit marí i nàutic, i vinculats al patrimoni, la cultura, l’economia, la gastronomia o el medi ambient.
La ciutat portuària de Viana do Castelo, situada al nord de Portugal i molt propera a Galícia, esdevé referent en economia blava, treballant en projectes vinculats a la producció energètica a partir de marees, però també en aqüicultura o esports nàutics. Amb l’interès de continuar potenciant aquests i altres aspectes marítims i nàutics, Viana do Castelo treballa per conèixer experiències i possibilitar l’intercanvi de coneixements amb altres ciutats litorals que comparteixen objectius.
La delegació lusitana va estar rebuda per l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, i el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Antoni Bachiller, que els varen mostrar les iniciatives que en aquest àmbit es treballen des del municipi.
La visita es va iniciar amb un recorregut per un tram del camí de ronda, que uneix el nucli urbà de Palamós amb el litoral, mostrant el projecte d’integració en l’entorn que s’ha realitzat de tot el seu traçat i fins a la platja de Castell, realçant el patrimoni natural, cultural i paisatgístic que el municipi té a tota la costa.
Posteriorment, també es van donar a conèixer projectes culturals o patrimonials amb els quals compta Palamós, relacionats amb el mar, com el del Museu de la Pesca, únic a la mediterrània en la seva especialitat; o bé l’aula gastronòmica de l’Espai del peix, on es posa en valor al coneixement del peix fresc de Palamós, esdevenint un centre d’interpretació de la pesca, i un taller de degustació del peix.
També es va destacar la visita a l’obrador de peix de la Confraria de Pescadors, que gestiona l’Organització de Productors Pesquers de Palamós, on es manipula el peix desembarcat a la llotja palamosina, amb la finalitat d’elaborar producte de venda, acostant el peix de proximitat a col·lectivitats com els centres escolars i sanitaris de la seva àrea d’influència.
Amb motiu de la visita a Palamós de l’alcalde de Viana do Castelo, també va ser referència la presentació del projecte de “l’Aula Blava”, el vaixell-escola que impulsa el Museu de la Pesca, com un espai pedagògic i generador d’experiències, innovador i sostenible.
Aquesta iniciativa té com a objectiu construir una embarcació a Palamós que faci d’escola, que complementi l’oferta del Museu de la Pesca i de l’Espai del Peix i que permeti ensenyar el mar des del mar, amb el propòsit d’aportar coneixement i conscienciar la ciutadania sobre els valors de l’espai marí.
Aquest vaixell-escola es vol convertir en referent des del minut zero, i que sigui un prototip, un model innovador basat en els principis de l’ecodisseny i de la descarbonització de mars i oceans, tot reduint així la petjada de carboni.
La seva construcció ha de ser exemple per al sector pesquer, o la nàutica recreativa, en la seva adaptació a la innovació i sostenibilitat, sent referent el tipus de materials de construcció i sistemes de propulsió emprats, marcant la línia dels dissenys de futures embarcacions que facin possible simultàniament, la protecció i l’explotació del mar, en benefici de les comunitats litorals.
La visita de la delegació lusitana a Palamós, ha estat coordinada conjuntament per la Delegació del Govern de la Generalitat a Portugal i l’Ajuntament de Palamós, possibilitant conèixer, al màxim representant de la ciutat de Viana do Castelo, un municipi català que, com ells, té el mar com a referent cultural, turístic i econòmic, i amb la possibilitat de crear línies de col·laboració entre les dues ciutats.
Amb dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, es destaca que actualment el pes de l’economia blava de Portugal en relació amb el conjunt de l’economia del país ocupa el setè lloc a Europa, amb un valor afegit brut (VAB) del 3,3% i una ocupació del 5,7% del total, valors molt semblants als de Catalunya, on l’economia blava representa un 3,1% del VAB i un 5,4% de l’ocupació dels valors globals al país.
Portugal és pioner en el desenvolupament de l’Observatori d’Economia Blava i un Compte Satèl·lit del Mar, i actua com a model a seguir per part de Catalunya, que també duu a terme cada any un informe d’economia blava i compta amb l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), serveis d’assessorament en pesca i el Servei d’Oceanografia Operacional de Catalunya.