Aquest matí (21/10/16) s’ha iniciat la quinzena edició del programa pedagògic municipal “Fem Arrels” que organitza l’Ajuntament de Palamós mitjançant les àrees de Cultura i Patrimoni (Museu de la Pesca i Servei d’Arxiu Municipal) i Medi Ambient.
El programa “Fem Arrels” esdevé una eina que permet apropar tot el llegat històric, cultural, patrimonial i natural de Palamós a la comunitat educativa de la vila, fomentant el coneixement global del municipi entre els escolars.
La quinzena edició s’ha encetat avui i s’allargarà durant l’actual curs escolar. Una cinquantena d’alumnes de sisè de l’escola La Salle han estrenat enguany aquesta activitat, participant en la visita guiada Viure dins muralles, la qual proposa un recorregut pel barri vell descobrint aquells elements patrimonials que fan referència directa a la història i els orígens de la vila. Entre els indrets que han visitat es destaca la Capella del Carme, actual equipament que esdevé centre d’interpretació històrica de Palamós.
15 anys d’activitat amb la participació de 10 mil joves escolars
Durant aquests 15 anys d’activitat prop de 10 mil joves escolars de la vila han tingut l’oportunitat de gaudir d’aquesta proposta, que s’adapta a les edats dels alumnes palamosins participants, que van des de P-5 i fins a secundària.
Les activitats que es realitzen en el “Fem Arrels” han estat dissenyades pels tècnics municipals de les àrees de Cultura, Patrimoni i Medi Ambient, i permeten donar a conèixer l’entorn natural del litoral o de la vall de Bell-lloc, traslladar-se als orígens del municipi mitjançant la visita al castell de Sant Esteve o passejant pel barri vell; o bé aprofundir en el patrimoni documental de la vila.
Aquesta proposta pedagògica combina el treball de camp, trepitjant territori i observant patrimoni, amb la tasca que després cada escola fa amb els seus alumnes a classe aprofundint en cadascuna de les temàtiques tractades.
L’oferta es basa en la realització de diverses propostes com les anomenades Viure dins de muralles o Pirates i Corsaris on es dóna un coneixement històric i patrimonial del municipi; Visita al Museu de la Pesca o les Barques del peix, mitjançant les quals els joves escolars coneixen de prop el museu de la vila, i també el sector i el producte pesquer, que identifica la vila i del qual parla aquest equipament museístic.
El patrimoni mediambiental i natural també és present, amb les visites a La vall de Bell-lloc, el recorregut fins a les Platges de llevant o bé l’itinerari pel Parc urbà de Cap Gros. També s’inclouen la Festa de l’Arbre o la visita a la Deixalleria municipal.
La temàtica tractada al Servei d’Arxiu Municipal permet afavorir l’interès pels documents fomentant entre els joves alumnes els valors de respecte cap al patrimoni documental com una part de la memòria històrica col•lectiva d’un poble.
La visita a aquest equipament dóna a conèixer les fonts primàries per il•lustrar l’ensenyament de la història d’una època o d’una zona o lloc concrets i permet veure el document com un element educatiu i formatiu.