El proper mes de setembre s’iniciaran les obres de consolidació del castell de Sant Esteve de La Fosca, a Palamós.
Així ho van acordar les parts implicades en les obres de millora d’aquest element arquitectònic i patrimonial tan emblemàtic del municipi, en el decurs de la visita que va reunir a Palamós, tècnics de l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós i de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat, així com de l’arquitecte que dirigirà el projecte i dels representants de l’empresa constructora adjudicatària d’aquests treballs.
Treballs de consolidació per fer-lo visitable a principis de 2015
Les obres de consolidació tenen un termini de quatre mesos i un cost d’uns 110 mil €. Aquests treballs inclouran el reforç dels murs i les parets existents, el seguiment arqueològic, l’arranjament dels accessos i el sanejament de l’entorn, amb l’objectiu de convertir el castell en un element arquitectònic visitable i com un destacat actiu paisatgístic i patrimonial de la vila.
Un cop finalitzades aquestes obres, l’Àrea municipal de Patrimoni instal•larà la senyalètica en els diversos elements de referència del bé, amb l’interès de poder fer visitable el castell durant els primers mesos de 2015.
Aquesta serà la segona actuació de millora del castell després que l’any passat s’executés una primera que va tenir com a objectiu realitzar els treballs de desbrossament així com el desenrunament dels fragments de pedra i terra despresos dels murs.
Aquestes tasques van permetre la neteja de tot l’immoble en un procés necessari per a l’elaboració posterior del projecte arquitectònic que ha determinat el procés de consolidació definitiu de les restes del castell de Sant Esteve.
El projecte de consolidació del castell de Sant Esteve de La Fosca, s’emmarca en el programa Romànic Obert, que van posar en marxa l’any 2009 la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”, i posterior conveni específic amb l’Ajuntament de Palamós. D’acord amb aquest conveni, la inversió prevista per a aquesta actuació de consolidació és aportada en la seva totalitat per l’Obra Social “la Caixa”.
El castell de Sant Esteve
Les restes del Castell de Sant Esteve de la Fosca es troben situades en un promontori estratègic al caire d’un penya-segat, entre la platja de la Fosca i S’Alguer de Palamós. El castell va ser construït damunt de restes romanes i segurament aquestes damunt d’antics esentaments ibèrics.
La primera referència escrita és de 1272. En una escriptura d’aquest any es desprèn que el senyor del castell cobrava el delme del peix que es pescava al lloc de la Fosca. La significació del castell comença quan el rei Pere II, el Gran, l’any 1277, encarrega la seva compra. A partir de l’adquisició d’aquestes terres, s’afavorí el poblament de Palamós amb privilegis que es consolidaren més tard en el document de la carta pobla 1279.
Els veïns de la Fosca i de Sant Joan hi celebraven actes religiosos ja abans de 1329. El 1394 el compra Berenguer de Cruïlles i és transformat com a mas el 1396. A partir del segle XIV perd importància com a fortalesa en benefici de Palamós. A les escriptures es canvia la denominació de “terme del castell de Sant Esteve” per la de “terme de Palamós”. Encara que el castell es convertís en un mas, a partir de finals del s.XIV, cal remarcar que en certes èpoques es va intentar convertir-lo altra vegada en baluard defensiu, especialment de cara a fer front a les incursions dels pirates turcs i algerians. Aquesta dualitat entre mas i baluard de guaita es prolongà molts anys.
Fins fa cinquanta anys el castell va romandre com a mas, després fou definitivament abandonat. En l’actualitat, l’entrada al recinte fortificat ha quedat desfigurada per la masia, avui enrunada, que s’hi aixecava recolzada en l’antiga construcció. Resta la part d’una torre baixa de planta rectangular, així com un mur i les restes d’una altra torre. El seu estat de degradació progressiva, és el que va incentivar l’inici de les actuacions per a la seva restauració, fet que es va fer possible l’any 2012, una vegada aquest immoble va passar a ser de propietat municipal.