El municipi de Palamós ja té preparada la segona edició de la Fira de la Gamba de Palamós que tindrà lloc el dissabte 13 de juny, a la llotja del port pesquer de la vila.
Aquesta fira monotemàtica que organitza l’Ajuntament de Palamós amb la col•laboració de la Confraria de Pescadors de Palamós i les entitats comercials i de la restauració del municipi, comptarà amb la participació de les empreses certificades amb la Marca de Garantia, dels elaboradors de productes que tenen com a ingredient principal la Gamba de Palamós i amb distribuïdors i peixaters especialitzats en la seva comercialització. La Fira de la Gamba de Palamós compta amb el suport de la Diputació de Girona i Ports de la Generalitat, i el patrocini d’Estrella Damm.
Es preveu superar els 6000 tastets de gamba de l’any passat
L’organització preveu superar l’èxit de la 1a edició realitzada l’any passat i on es van servir més de 6000 tastets de gamba. Enguany es vol augmentar el nombre de visitants a aquesta nova convocatòria que presenta com a novetat la realització de la fira en un sol dia, el dissabte 13, ampliant l’horari d’obertura que serà, de manera ininterrompuda, d’11 a 21 h. Aquesta és la principal novetat d’enguany ja que en la 1a edició l’activitat de la fira es va realitzar durant un cap de setmana i en horari més reduït.
La Fira de la Gamba de Palamós té com a objectiu incentivar el coneixement d’aquest producte estrella del municipi, les diverses formes de cuinar o consumir la gamba i sobretot per fomentar la seva qualitat, certificada mitjançant la Marca de Garantia Gamba de Palamós.
D’aquesta manera es podran degustar tastets elaborats amb gamba que oferiran els restaurants i les tavernes participants. Entre aquests plats es podrà trobar: poma amb botifarra i Gamba de Palamós, pastís de peix i gambes de Palamós, Gamba de Palamós amb xocolata o el cucurutxo amb crema i Gamba de Palamós.
A banda de la llotja la fira també oferirà a l’exterior d’aquest espai una zona d’exposició i tast de productes necessaris per a l’elaboració de receptes amb gamba o bé que acompanyen aquests plats, com l’oli, l’arròs o el vi, destacant també la presència de productes amb denominació d’origen Empordà.
L’oferta culinària global es complementarà, durant tot el dia, amb visites guiades a les barques de pesca del port palamosí, així com demostracions de cuina familiar i marinera a l’Espai del Peix. La segona edició de la Fira de la Gamba de Palamós es tancarà a partir de les 20 h amb un concert a càrrec del grup d’havaneres i cançó de taverna Els Cremats.
Nandu Jubany certifica el seu restaurant amb la Marca de Garantia
L’activitat tindrà un acte previ el divendres dia 12 de juny, amb el lliurament a diversos restaurants, de les noves certificacions de la Marca de Garantia Gamba de Palamós i entre els quals es destaca enguany la del restaurant Can Jubany, de Calldetenes, propietat del reconegut xef català i estrella Michelin, Nandu Jubany.
D’aquesta manera Jubany, que serà present a l’acte de divendres, se suma als germans Roca que l’any passat també se’ls va lliurar la certificació de la Marca de Garantia Gamba de Palamós per al millor restaurant del món, el Celler de Can Roca.
L’acte de lliurament dels nous certificats es durà a terme a les 12 h, a l’Espai del Peix de Palamós, i comptarà amb la presència dels representants de les entitats que promouen la Marca de Garantia i de les empreses armadores (barques de pesca), restaurants, tavernes, productors i peixaters que s’han certificat fins ara amb aquest prestigiós segell de qualitat.
La Marca de Garantia Gamba de Palamós
La Marca de Garantia Gamba de Palamós permet assegurar que aquest producte arriba al consumidor amb el màxim nivell de qualitat. Precisament per aconseguir aquesta qualitat els pescadors apliquen mesures estrictes en la pesca de la Gamba de Palamós, en el seu tractament i manipulació, així com posteriorment en la seva distribució.
En aquest procés també cal comptar amb l’aplicació de les mesures necessàries en la seva correcta manipulació i distribució, que en fan posteriorment peixaters i restauradors.