Divendres es presenta el treball que recull els cent anys d’activitat de la Cooperativa la Equitativa de Palamós

La sala polivalent de la Biblioteca Municipal “Lluís Barceló i Bou” (parc dels Països Catalans), acollirà el proper divendres 1 de febrer, a les 20 h, la presentació pública del resultat del projecte guanyador de la Beca Cooperativa La Equitativa 2011-2012 que organitza el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós (SAMP).

En aquest cas es tracta del treball Un segle de vida de la Cooperativa La Equitativa que ha estat elaborat pels professors Francesc Xavier Paunero, coordinador del projecte, (doctor en geografia humana a la Universitat de Girona), i Octavio Montes (doctor del Colegio de Michoacán a Mèxic).

El juny de 2011 l’Ajuntament de Palamós va atorgar la Beca Cooperativa La Equitativa a aquest projecte, que precisament fa un estudi històric i socioeconòmic de l’entitat que dóna nom a la beca. El treball s’ha desenvolupat al llarg del bienni 2011 i 2012 i ha comptat amb una dotació de 3.100 €.

L’acte de divendres s’iniciarà amb la presentació del contingut del treball, a càrrec del coordinador del projecte Francesc Xavier Paunero i, posteriorment, es projectaran imatges retrospectives de la cooperativa, dels seus edificis, i dels antics treballadors.

CENT ANYS DE COOPERATIVISME A PALAMÓS
Un segle de vida de la Cooperativa La Equitativa de Palamós és un projecte interdisciplinari que s’ha desenvolupat des dels àmbits de l’economia, la geografia humana, l’antropologia social, la història i la sociologia. El projecte recull la història de la Cooperativa La Equitativa de Palamós, tot un segle de vida societària, dividida en tres períodes principals. El primer va de 1887 a 1939, des de la fundació de la cooperativa, un període d’autogestió proletària, fins a la seva col•lectivització durant la Guerra Civil Espanyola.

El segon abasta els anys 1939 a 1978, una època en què l’entitat va ser més intervinguda per l’administració de l’Estat i en què les decisions dels socis estaven limitades per la supervisió i el control del Sindicat Vertical i pel poder polític.

El tercer període parteix del Reial decret de 16 de novembre de 1978 i del Reglament de cooperatives que, ja en etapa democràtica, en regularà el funcionament fins a la dissolució de La Equitativa i el traspàs del seu patrimoni a l’Ajuntament de Palamós el 1996.

Els autors, a partir de la documentació existent al Servei d’Arxiu Municipal de Palamós, on hi ha el fons documental que s’ha conservat de l’entitat, han pogut articular els diferents períodes de la història de La Equitativa. Han entrevistat els antics empleats i socis, uns testimonis orals sempre valuosos i gratificants, homes i dones que d’una forma desinteressada han transmès els seus records per acostar els autors als esdeveniments cooperatius.

El treball que han elaborat Francesc Xavier Paunero i Octavio Montes sobre La Equitativa pretén ser una memòria de solidaritat viscuda a Palamós, sens dubte la més persistent i innovadora que s’hagi donat mai a la població.

La trajectòria mostrada per La Equitativa, en tant que agrupació i comunió de persones, va contribuir a “fer país” i va demostrar tenir una marcada identitat local en tot moment, concretada en tot un seguit de valors i principis que l’ha diferenciada clarament de la resta d’empreses mercantils palamosines.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

26/07/2024

Relacionades per entitat