Diumenge vinent, dia 30 d’octubre, Palamós commemorarà, un any més, el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual (27 octubre), i en aquesta ocasió ho farà amb l’estrena de dos muntatges. Un que evoca la figura de Mn. Gumersind Vilagran, i l’altre, que recorda com era el municipi de Palamós en els anys 60 i 70 del segle passat.
Aquesta activitat és organitzada pel Servei d’Arxiu Municipal de Palamós i tindrà lloc a partir de les 18 h, al Teatre La Gorga. L’objectiu d’aquesta commemoració és el de donar a conèixer un valuós patrimoni audiovisual, que gràcies a les persones que l’han conservat, permet mostrar imatges del passat de Palamós, de les seves activitats o de la seva societat i d’alguns dels seus personatges.
Es tracta del documental “Paisatges evocats, Mn. Gumersind Vilagran”, de 20 minuts de durada, que aplega imatges del fons documental personal de Gumersind Vilagran, fons cedit a l’Ajuntament de Palamós per la família del que fou rector de l’església de Sta. Eugènia de Vila-romà i Fill Adoptiu de Palamós. El muntatge inclou imatges d’arxiu i enregistraments fets per Francesc Subirós, el Centre d’Iniciatives Audiovisuals i Ràdio Palamós. El documental lluny de ser una biografia o una compilació de la trajectòria de Mn. Gumersind, esdevé una evocació a la seva figura, i una expressió del seu fons documental.
El muntatge “Platja, neu, festes i teatre, Palamós 1962-1977”, realitzat a partir de tres pel·lícules enregistrades per Vicenç Prats Bagué, és un viatge pel Palamós dels anys seixanta i setanta del s. XX. Entre les escenes que recull es destaquen imatges d’estiu a la platja Gran, la nevada de 1962, la Festa Major, el Corpus, el Ram, però també la celebració de l’atorgament, el 1975, del nom de carrer d’Ametlla de Mar a l’antiga carretera del Far, així com una representació teatral a la plaça de la Vila en una incipient Mostra de Teatre Infantil i Juvenil, l’any 1977. L’edició del muntatge ha estat a cura de Miquel Strubell i Prats, net de l’autor.
Pel·lícules de Vicenç Prats Bagué
Vicenç Prats Bagué es va interessar per la filmació de pel·lícules a partir de 1960. La primera càmera que va tenir era una Yessica, que va substituir a mesura que anaven sortint noves innovacions tecnològiques. Vicenç Prats filmava amb rigor, era molt perfeccionista, cuidava els plans, i tenia cura de la narració.
Prats ha enregistrat pel·lícules familiars, celebracions i esdeveniments populars, que ara permeten conèixer el Palamós anterior a la transformació urbanística de finals dels anys setanta. Algunes d’aquestes pel·lícules han estat cedides per la família Prats París a l’Ajuntament de Palamós, la qual cosa ha permès preservar i compartir aquest patrimoni audiovisual.
“La banda sonora” a càrrec del músic Ferran Aran
Algunes de les filmacions utilitzades tenen so, però la majoria són mudes, per això la projecció s’acompanya amb la creació i interpretació que el músic Ferran Aran ha compost especialment per a l’ocasió.
Aquest pianista i compositor gironí té més de 25 anys d’experiència com a director i intèrpret en conjunts i orquestres tant d’arreu de Catalunya com de l’àmbit nacional, i també és coach i especialista en musicoteràpia.
Després de l’estrena a La Gorga, l’audiovisual estarà disponible en línia al lloc web del Servei d’Arxiu Municipal http,://www.serveiarxiumunicipalpalamos.cat/activitats/ i al canal de YouTube de l’Ajuntament de Palamós.