Com cada any el festival mariner de la Costa Brava Palamós Terra de Mar, comptarà amb la presència al port de destacades embarcacions que durant el cap de setmana del 17 i 18 de maig podran ser visitades pel públic assistent.
El més destacat enguany serà el bergantí-goleta Cervantes Saavedra, un dels vaixells escola més grans del Mediterrani i que durant tres temporades ha estat l’escenari del rodatge de la série d’Antena 3 Televisió “El barco”, protagonitzada entre altres pels populars actors Mario Casas, Blanca Suárez, Juanjo Artero o Belén Rueda.
El bergantí-goleta Cervantes Saavedra
La història del Cervantes Saavedra, s’inicia en 1934, quan es construeix en unes drassanes de Suècia com a estació flotant de senyalitzacions marítimes, una tasca que realitza fins a l’any 1970.
Posteriorment al 1977 és adquirit amb l’objectiu de convertir-lo en un veler d’esbarjo iniciant unes intenses reformes en sèrie que es perllonguen en el temps fins que per fi, en 1981, el vell buc far reneix convertit en un vistós bergantí-goleta de tres pals. Respectant l’estructura del casc per la seva fabulosa resistència i extraordinària construcció, i amb uns 50 metres d’eslora, se li afegeix la superestructura i els tres mastelers que li atorguen una superfície vèlica d’uns 950 m2.
Rebatejat amb el nom de Amorina (El meu petit amor), el vaixell queda llest per iniciar una nova vida de mar. Des d’aquell moment i amb base al Carib, realitza diverses navegacions oceàniques que el porten arreu del món.
L’any 2007, el veler és adquirit per la Fundació Pro Real Acadèmia de la Mar i la Càtedra de la Mar de la Universitat Camilo José Cela, amb l’objecte clar i perfectament definit de convertir-ho en el buc escola.
L’Amorina com tal deixa d’existir i en el seu lloc emergeix un renovat Cervantes Saavedra, que amb el port base a València té l’exercici d’una activitat marcadament acadèmica i sota l’interès de promoure un nou enfocament de l’ensenyament.
La nau està dotada en el seu interior i en la coberta principal amb un saló menjador tot el folrat en caoba i amb cartografia antiga en les parets que li atorga un ambient marcadament clàssic i que fa honor a l’antiguitat del veler.
Amplia presència de vaixells
A banda del Cervantes Saavedra, el públic del Palamós Terra de Mar també podrà visitar la resta de vaixells participants atracats al port, entre els quals es destaquen tres dels velers tradicionals més grans de Catalunya, concretament el pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona; i les goletes Far Barcelona del Consorci El Far; i el Ciutat Badalona del port Marina Badalona.
En aquest apartat clàssic cal recordar la participació dels grans llaguts de la mediterrània: Sant Ramon, i El Rafael, que a banda de ser visitables oferiran la possibilitat al públic de poder-hi navegar, amb sortides de 45 minuts a mar. Enguany les sortides a la mar també es podran fer amb diverses embarcacions de pesca del port palamosí en la presentació de l’activitat de la Pescaturisme que realitzarà la Confraria de Pescadors de Palamós i el Museu de la Pesca.
El festival mariner també ha convidat al vaixell Guardamar Polimnia de la Direcció General de la Marina Mercant i dedicat a tasques de rescat; així com a una àmplia flota d’embarcacions de vela llatina. exhibició de llanxes d’època
Variada oferta d’activitats per a tots
A banda dels vaixells participants els visitants del festival tindran l’oportunitat de participar i visitar els tallers mariners, la mostra de productes del mar, realitzar el bateig de mar de vela lleugera, provar els jocs de models navegables amb radiocontrol, visitar el Museu de la Pesca, iniciar-se a la navegació amb caiac i amb el llagut de rem, participar en les demostracions de cuina marinera, en la animació infantil i jocs tradicionals o bé ballar en el concert amb Miquel del Roig, entre altres.