El Museu de la Pesca enceta nous cursos, posant a l’abast el coneixement de l’art de remendar xarxes i la introducció a la meteorologia marina

El Museu de la Pesca, a Palamós, ha encetat les activitats formatives de tardor amb la posada en funcionament de dos primers cursos que tenen el mar com a referent. Es tracta del curs d’armar i remendar xarxes, i també el d’introducció a la meteorologia marina que tenen lloc durant aquest mes de novembre i que compten amb la col•laboració de la Confraria de Pescadors de Palamós i el suport de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya.

Armar i remendar xarxes
Precisament el que fa referència a l’art de remendar i confeccionar xarxes es va iniciar dissabte passat i seguirà els dos propers dissabtes, 6 i 13 de novembre. Els participants a aquesta activitat formativa gratuïta, tenen l’oportunitat de conèixer la realització d’aquest antic ofici. Actualment la fabricació industrial de xarxa, els nous materials plàstics i la substitució de peces senceres, ha fet que cada vegada sigui més difícil trobar gent remendant a la manera tradicional.

El curs també ofereix la possibilitat de poder aprendre moltes de les noves i curioses aplicacions que se li poden trobar a aquesta activitat, com és el cas de l’elaboració de bosses de mà fetes amb xarxa. Les classes tenen lloc a les instal•lacions del Museu de la Pesca i son impartides per les palamosines Carme Àvila i Neus Serrano, que han passat bona part de la seva vida dedicada professionalment a aquest ofici que han realitzat al port de Palamós.

Introducció a la meteorologia marina
El curs d’introducció a la meteorologia marina s’iniciarà demà dijous 4, i seguirà els dies 11, 18 i 20 de novembre, amb sessions que es duran a terme al Museu de la Pesca. Les classes previstes introduiran els participants al coneixement de les dinàmiques meteorològiques generals i particulars (pressió atmosfèrica, borrasques, anticiclons, vent, núvols, ones). També en el procés de recollida de dades meteorològiques i la seva interpretació.

En les sessions previstes es parlarà del paper de l’oceà sobre la meteorologia, amb la distribució de corrents i circulació termohalina global; així com del canvi climàtic, la regulació del clima en les zones costaneres i l’afectació dels corrents sobre la pesca i l’economia local.

La darrera de les sessions del curs d’introducció a la meteorologia marina es realitzarà el dissabte 20 de novembre, i en aquest cas serà pràctica, dedicada a la lectura i interpretació de mapes de borrasques, amb els models numèrics, realitzant mesures i mostres d’aigua.

Aquest darrer curs té un cost de 45 euros, és impartit per tècnics de l’Institut de Ciències del Mar i del Servei Meteorològic de Catalunya, i compta amb la col•laboració de l’estació meteorològica de l’Estartit i de Torroella de Montgrí, i l’Associació Gironina d’Amics de la Mar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

26/07/2024

Relacionades per entitat