El Museu de la Pesca esdevé referent a l’Estat en l’àmbit de la gestió del patrimoni pesquer

El Museu de la Pesca, a Palamós, esdevé referent per a institucions i entitats d’arreu de l’Estat en l’àmbit del patrimoni pesquer.

En aquest sentit els seus responsables són convidats habitualment a conferències, seminaris i jornades per tal de donar a conèixer el seu projecte i la seva experiència.

L’exemple més recent és el de divendres passat, 27 d’octubre, on el director del Museu de la Pesca, Miquel Martí, va ser convidat a participar en el 4t seminari internacional sobre estudis de pesca, organitzat a San Pedro del Pinatar per la Universitat Catòlica de Múrcia.

Sota el títol “El futuro de los pescadores y la pesca artesanal: enfoques para diversificar el sector”, el seminari va reunir investigadors, gestors, polítics i pescadors amb l’objectiu d’explorar noves vies d’aprofitament de la pesca artesanal. En aquest marc Miquel Martí va poder explicar l’experiència palamosina al voltant del patrimoni marítim com a eix de desenvolupament, com a possible model aplicable a altres zones costaneres en les quals la pesca artesanal està buscant alternatives al declivi de les captures i del rendiment econòmic de l’activitat.

Participacions com aquesta posen de manifest el paper pioner de Palamós i del Museu de la Pesca en la valorització del patrimoni marítim al servei del desenvolupament local, un camí que estan començant a traçar molts altres ports d’arreu de l’Estat en el marc de la transformació del sector pesquer i l’auge de la cultura de la pesca.

Només aquest any el Museu de la Pesca ha tingut la possibilitat d’explicar el seu treball a Lleida, on va donar a conèixer la seva experiència en la comercialització de productes de proximitat; a Burela (Galícia) per parlar de l’Espai del Peix al seminari “Accesibilidad turística a puertos pesqueros y lonjas”; i aquest octubre Miquel Martí va ser també a Barbate (Andalusia) per participar en la taula rodona “Experiencias y proyectos patrimoniales impulsados por el sector público”.

Reconeixements nacionals i internacionals per al Museu de la Pesca
El destacat treball realitzat per al Museu de la Pesca durant els seus 15 anys d’activitat, l’han fet mereixedor de molts premis de caràcter nacional i internacional.

L’any 2005 el Museu de la Pesca de Palamós va rebre el diploma d’excel•lència amb la menció especial al Premi del Museu Europeu de l’Any, essent escollit com a únic finalista de l’Estat espanyol. Aquest equipament cultural palamosí també va ser guardonat aquell mateix any a la Gran Nit de la Pesca Catalana i, posteriorment, va rebre el primer dels distintius de Qualitat Turística en Destí amb la qualificació d’excel•lència, amb el qual ha estat distingit en els darrers anys.

El febrer 2010 el Museu de la Pesca va ser guardonat amb un nou premi internacional. Es tracta d’una menció especial a la millor campanya de comunicació sobre el patrimoni marítim, que atorga “MAR Association for Marine Research and Activities”, una organització especialitzada en la gestió de projectes culturals relacionats amb el món de la mar.

El juny de 2015 el Museu de la Pesca va ser guardonat amb el premi Francesc Roig Toqués que atorga la ciutat de Vilanova i la Geltrú mitjançant el seu Ajuntament.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

26/07/2024

Relacionades per entitat