El Museu de la Pesca presenta un estudi sobre la “Cuina de barca” dels pescadors de Palamós

El proper dimecres 1 d’agost a les 20 h el Museu de la Pesca de Palamós acull l’acte de presentació dels resultats del projecte de recerca “Els orígens de la cuina del peix al Baix Empordà: la cuina de barca”, dut a terme per l’equip interdisciplinari del Museu de la Pesca, l’Espai del Peix, la Càtedra d’Estudis Marítim (Universitat de Girona – Ajuntament de Palamós) i Documare: centre de documentació de la pesca i el mar.

L’objectiu d’aquest estudi, dirigit pel professor d’antropologia de la UdG Joan Lluís Alegret, ha estat documentar i analitzar la cuina i la gastronomia del col•lectiu pesquer del port de Palamós i en especial la cuina elaborada a les barques.

“LA CUINA DE BARCA”
Mitjançant aquest treball s’han identificat les principals espècies i ingredients, les preparacions, els procediments i les coccions, així com el paper dels ranxers, els espais i estris de cuina, els menús a bord, els horaris o els rituals associats a la ingesta comunitària a la “ribella”.

L’estudi posa de manifest que es tracta d’una cuina precària en mitjans, ràpida, saciant, energètica i molt calòrica, destacant el salt important entre la cuina de barca, senzilla econòmica, austera i repetitiva, i l’evolució d’expressions culinàries més sofisticades a les cuines de les llars, les barraques o als restaurants. Es pot concloure que avui, sota el terme “de pescador”,la restauració comercial ofereix elaboracions bastant allunyades de les menges habituals de la gent de mar.

L’equip ha comptat amb la participació de la comunitat pesquera local a través de l’activitat “Recerca en Viu” organitzada per l’Espai del Peix.

LA RECERCA EN VIU A L’ESPAI DEL PEIX
Durant el procés d’elaboració de l’estudi pescadors i familiars van recrear en directe als fogons de l’Espai del Peix les receptes tradicionals de les barques, van explicar el procés d’aprenentatge i transmissió de coneixement, així com la seva adaptació a la cuina de llars i els restaurants.

Diferents “ranxers” també han aportat el seu testimoni i mestratge per acabar de configurar una idea aprofundida de la cuina popular dels pescadors, cuina que avui adquireix un nou interès a redós del turisme gastronòmic.

“La cuina de barca” és la segona part d’un projecte més extens centrat en el coneixement del patrimoni gastronòmic marítim-pesquer del Baix Empordà, iniciat amb un estudi de l’oferta de cuina del peix als restaurants de la comarca i que properament serà publicat pel Museu de la Pesca.

La presentació del projecte “La cuina de barca” s’inscriu en el cicle “Cultura Viva” que organitza anualment la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de donar a conèixer les recerques que en el camp de l’etnologia s’estan duent a terme en el territori. La totalitat del projecte ha estat subvencionat per l’Agencia de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca i l’Institut Ramon Muntaner.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

26/07/2024

Relacionades per entitat